WiFi-vel fedik le Párizst

Vezeték nélküli internetet biztosító hozzáférési pontokkal szórná tele Párizst Bertrand Delanoë polgármester – írja mai hírében a Reuters. A terv szerint 2007 végéig a francia fővárosban 400 ingyenes hotspot létesül, mégpedig úgy, hogy a polgármesteri hivatal kiemelt köztereket biztosít az internetszolgáltatóknak az antennák felállításához. „Gyorsan és határozottan kell cselekednünk, hogy a legkedvezőbb feltételeket biztosítsuk Párizsban” – magyarázta Delanoë, aki szerint a lépés jelentősen javíthatja a város versenyképességét.

A polgármester ezzel párhuzamosan lefaragná az üvegszálas hálózati infrastruktúrát kiépítő szolgáltatókra kivetett adókat. Az adócsökkentés része annak a nagyívű projektnek, amely 2010-re a párizsi épületek 80 százalékát rendkívül nagy sebességű optikai hálózatra kapcsolná. „A párizsi háztartások 60 százaléka ma is rendelkezik széles sávú internettel. A cél nem csupán ennek [az állapotnak] a fenntartása, hanem a továbblépés” – mondta a hírügynökségnek Delanoë. A város csatornahálózatát már most is behálózó üvegszálas kábelek engedélyezési díja 25 százalékkal, a széles sávval nem rendelkező épületek felé induló új hálózatok első 400 méterének adója pedig akár 90 százalékkal is mérséklődne a polgármester javaslata szerint.

Az ingyenes hotspotok létesítésére a pályázatot 2007 elején írják ki. A a tervek között szerepel az is, hogy kísérletképpen egy teljes kerületet fedjenek le ingyenes WiFi-vel. A polgármester a javaslatot a jövő héten terjeszti be a városi tanács elé.

Azóta történt

Előzmények