Teljes városra kiterjedő optikai háló épül

Magyarországon első ízben valósul meg, hogy egy egész településen végponttól-végpontig terjedő, világszínvonalú optikai hálózat épül ki. A Bóly város önkormányzata által kiírt közbeszerzési pályázatot, amely az optikai hálózat és a TriplePlay szolgáltató központ kiépítését tartalmazza, az Ericsson Magyarország nyerte.

Hirdetés

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek majd, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egyidőben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is, a televízió pedig természetesen már IPTV-alapú lesz. A sávszélesség induláskor eléri majd 100 Mbit/s-ot, le– és feltöltési irányban egyaránt, és ez később még növelhető is.

„Bóly lakossági összefogással a ’90-es évektől kezdődően teljes infrastruktúrát épített ki a kisvárosban. A 10 éve elnyert intelligens település pályázat lehetővé tette, hogy a kábeltévé rendszeren keresztül Bóly lakosságának mára már közel fele internetkapcsolattal rendelkezzen” – mondta Hárs József, Bóly város polgármestere. „Az időközben felnövekedett új generáció igényei folyamatosan nőttek, így szükségessé vált a mára elavult hálózatot a legfejlettebb technológiára cserélni. Az új optikai hálózat reményeink szerint Bóly jövőjét is fogja szolgálni, hiszen a térségben komoly állami infrastrukturális beruházások indulnak, és mi erre egy világszínvonalú informatikai és távközlési rendszer kialakításával készülünk fel.”

„Nagyra értékeljük, hogy egy város önkormányzata hosszú távú, valóban időtálló megoldásban gondolkodik, a lassú, fokozatos felzárkózás helyett bátran az európai élmezőnybe lép” – nyilatkozta Monszpart Zsolt, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese. „Az Ericsson számos hasonló optikai hálózatot épít a fejlett világban, de ez az első példa arra, hogy térségünkben egy minden tekintetben élvonalbeli városi hálózat kerüljön kialakításra.”

Azóta történt

Előzmények

  • WiFi-vel fedik le Párizst

    A francia főváros polgármestere nem viccel, ha a széles sávú internet terjesztéséről van szó.

  • Világpremier VoIP-ban

    Először továbbítottak tömörített hanghívást teljesen IP-alapú kereskedelmi GSM-hálózaton keresztül.