Wifivel fednék le Budapestet

Ha lassan is, de biztatóan halad a vezeték nélküli internet-hozzáférés szolgáltatásának kialakítása Magyarországon. Mint a Magyar Hírlap tegnap hírt adott róla, elkészült a budapesti wifi-internet kiépítésének tervezete. A fővárosi önkormányzat projektjének első állomásaként nemsokára elindul a Liszt Ferenc téren az ingyenes, korlátozás nélküli, a városháza által szponzorált ingyenes wifiszolgáltatás, amely közepes gyorsaságú, 4 megabit/másodperc sebességű lesz. Magyarország több vidéki városának példája után Budapesten is lehetővé válik a városi támogatással létrehozott, tesztüzemmódban működő, térítésmentes vezeték nélküli internethasználat kipróbálása.

A Magyar Hírlap információi szerint „a főváros különböző szolgáltatási területeket alakított ki, amelyekre a legjobb ajánlatot tevő cégek az ősszel kiírandó nyílt pályázaton nyerhetnek majd tíz évre szóló koncessziót. Ez azt jelenti: ha minden zökkenésmentesen halad, akkor 2007 tavaszán elindulhatnak az építési munkák…” A majdan pályázó cégek az eszközöket a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. lámpáira telepíthetik, ha felvállalják, hogy bizonyos szolgáltatásokat ingyen nyújtanak a lakosságnak és az önkormányzatnak. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor augusztus végén vagy szeptember elején a fővárosi közgyűlés elé kerülhet a tervezet. A szolgáltatás elindítása Budapest területén összesen öt-hat milliárd forintba kerül majd, az éjszakai áramot használó wifisugárzó eszközök 150-200 millióba kerülnek.

A tervezet legkockázatosabb momentuma (hozzátehetjük: nem csak Magyarországon) vajon lesz elég felhasználó Budapesten ahhoz, hogy megérje befektetni a tőkeigényes üzletbe. Az Információs és Trendkutató Központ tavalyi jelentése szerint a mobilcégek tapasztalatai azt mutatják, hogy hazánkban jelenleg még lényegében csak az üzleti szféra egyes szereplői érdeklődnek a hotspotok, a kis területű wifiszolgáltatási pontok iránt. A Hotspotter.hu adatbázisa szerint Budapesten ma 400 hotspot működik, ebből 161 ingyenesen használható.

Ha a nyugati tendenciákat vesszük alapul (s miért ne tennénk?), akkor feltehetően nálunk is egyfajta laptopboom várható, s egy elindított, jól átgondolt, meggondoltan finanszírozott wifi-projekttel a magyarországi városok csak jól járhatnak.

Azóta történt

Előzmények