Letartóztatták a versenytárs ellen túlterheléses támadást indító cégvezetőt


Pavel Vrublevszkij

A múlt héten az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) a moszkvai repülőtéren letartóztatta a hazai legnagyobb online fizetési rendszert üzemeltető vállalkozás, a ChronoPay vezetőjét, a „szabadságáról” visszatérő Pavel Vrublevszkijt, mivel azzal gyanúsítják, hogy 2010 nyarán utasítására túlterheléses (DDoS-) támadásokat indítottak a cég versenytársa ellen. A híradások szerint ez az akció kapcsolatban állt azzal a nemzetközi együttműködéssel folytatott projekttel, melynek célja kiberbűnözői szervezetek felszámolása, s melynek keretében például két lettországi bűnözői csoportot is lelepleztek.

A moszkvai székhelyű, de Hollandiában és Lettországban is irodákat működtető ChronoPayt Vrublevszkij alapította, és ő fő részvényes is. A vád szerint a vezető külsős támadókat bízott meg azzal, hogy az Assist nevű cég oldalait lehetetlenítsék el, miután a konkurens elhalászta előle az orosz légitársaság, az Aeroflot megbízását.

Az ügyet már rég vizsgálják, és a ChronoPay vezetőjének (akinek többek között úgynevezett scareware-csalásokkal is kapcsolatba hozták a nevét) tevékenységével egy ideje foglalkozó Brian Krebs biztonsági szakember információi szerint az FSZB e hónapban már őrizetbe vett egy másik gyanúsíttat is Szentpéterváron. Igor Artimovicsot (crackerkörökben: „Engel”) azzal vádolják, hogy érintett a túlterheléses támadásokban. Artimovics állítólag már bevallotta, hogy az általa üzemeltett botnetet használták a támadásokhoz, és ezért ő pénzt kapott Vrublevszkijtől. Orosz blogok szerint Vrublevszkij ezek után hagyta el az országot, a Maldív-szigetekre menekült, és innen visszatérve fogták el.

Azóta történt

Előzmények