Nagy fogás: kiterjedt kiberbűnözői hálózatot számoltak fel

A hatóságok tegnap jelentették be, hogy nemzetközi összefogás eredményeképp letartóztattak két lett állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy a minneapolisi Star Tribune újság online oldalán az úgynevezett „scareware” típusú csalást alkalmazva hamis vírusirtó szoftvert árultak az olvasóknak, és ezzel tetemes kárt okoztak.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a 22 éves Pēteris Sahurovsot és a 21 éves Marina Maslobojevát június 21-én tartóztatták le a lettországi Rēzekne városában, egy nagyszabású, a kiberbűnözés ellen indított nemzetközi együttműködéssel folytatott akciósorozat, az Operation Trident Tribunal keretében. A vád ellenük két rendbeli elektronikus úton elkövetett csalás – „wire fraud”–, egy rendbeli bűnszövetkezetben, elektronikus úton elkövetett csalás, valamint egy rendbeli számítógépes csalás.

A nyomozás adatai szerint egy hamis reklámügynökséget hoztak létre, mely látszatra egy szálloda nevében vásárolt hirdetési lehetőséget a Star Tribune weboldalán. A szerződés megkötése után az elektronikus reklámok kódját kicserélték, és az oldal látogatóinak gépei a belépés után lefagytak, és egy felugró ablakban egy hamis vírusirtó megvásárlására biztató szöveget láthattak. Az agresszív módszernek köszönhetően a felhasználó „kiütött” számítógépe csak akkor vált újra használhatóvá, ha befizette a hamis vírusvédelemért a meghatározott összeget, de a csalók a kártékony kódot ezek után sem távolították el az áldozatok gépeiről, azok elrejtve továbbra is ott maradtak. Az eddigi adatok szerint a bűnözők legalább kétmillió dollárhoz jutottak hozzá módszerükkel.

A hatóság azt is közölte, hogy az Operation Trident Tribunal részeként, az előbb említett ügyhöz kapcsolódva egy másik bűnszervezetet is felszámoltak, amely a fenti pároséhoz hasonló módszerrel dolgozott. A meg nem nevezett, szintén lettországi központtal dolgozó bűnözők a közlemény szerint a hamis szoftverek „árusításával” három év alatt körülbelül 960 ezer felhasználótól mintegy 72 millió dollárt szedtek be. A szervezet igen kiterjedt rendszert épített fel, ugyanis a letartóztatáskor hét országban több mint 40 számítógépet és szervert, illetve bankszámlákat foglaltak le tőlük.

Ha a lett párost bűnösnek találják a bűnszövetkezetben elkövetett tettekért, akkor maximum 20 év börtönt és 250 ezer dolláros pénzbüntetést, a számítógépes csalásért pedig maximum 10 év börtönt, illetve szintén 250 ezer dolláros pénzbüntetést kaphatnak, emellett a csalással megszerzett pénzt is elkobozhatják tőlük, valamint plusz kártérítésre is kötelezhetik őket.

Azóta történt

Előzmények