Egyre jobb lesz a Vivaldi böngésző

Az IT café oldalain is többször írtunk már egy ígéretes projektről, melyet a hajdan legendás Opera böngésző irányítója, Jon von Tetzchner kezdeményezett: a Vivaldi nevű új böngészőről.

A projekt mögött lévő csapat januárban adta ki az első technikai előzetest (régebbi nevén: béta-verziót), azóta még egy megjelent, most pedig kiadták a harmadik változatot, mely újabb lépés a végleges, 1.0-s verzió felé.

Az már kezdetben nyilvánvaló volt, hogy a Vivaldi – csak úgy, mint az Opera – a képzettebb, kifinomultabb megoldásokra fogékony, azokra vágyó felhasználókat, szakembereket célozza meg. Ez a harmadik előzetes is erre utal.

Megjelent például egy új lehetőség (Tab Stack Tiling), ami sokak kedvére lehet: ha valaki egy megfelelően nagy méretű képernyőt használ, akkor a megnyitott füleket nemcsak a szokásos módon lehet elrendezni, hanem tetszés szerint (ahogy egyébként Windowson az ablakokat): oszlopokba, sorokba, esetleg rácsba, és így pl. hasonló típusú weboldalakat egyszerre lehet nézni, nem pedig egymás után.

Vivaldi
[+]

Egy másik új funkció – amit szintén az Operából emeltek át, bármennyire is igyekeznek az elődtől elhatárolódni –, hogy elérhető már az egérmozgatás (mouse gestures) támogatása. Ez a kényelmi funkció az Opera egyik közkedvelt megoldása volt, mivel jelentősen felgyorsítja néhány feladat végrehajtását.

A kisebb jelentőségű új eszközök egyike a képernyőképek jegyzetelésének megjelenése egy speciális böngészőeszközzel, illetve a képletöltések kifinomult szabályozásának (minőségváltoztatás, tiltás stb.) beépítése.

Azóta történt

Előzmények