A legjobb böngésző lehet: megjelent a Vivaldi bétája

Az IT café oldalain is többször írtunk már egy ígéretes projektről, melyet a hajdan legendás Opera böngésző irányítója, Jon von Tetzchner kezdeményezett: a Vivaldi nevű új böngészőről. A projekt mögött lévő csapat idén januárban adta ki az első technikai előzetest, aztán még egy megjelent, tavasszal pedig kiadták a harmadik változatot, mely újabb lépés volt az 1.0-s verzió felé.

Az éve eleje óta – főként regisztráció után – több mint kétmillió felhasználó töltötte le az alfa-változatokat. Ma megtörtént az újabb váltás: kiadták az 1.0.303.52-es változatot, mely az első nyilvános bétának, tesztváltozatnak számít.

Az már kezdetben nyilvánvaló volt, hogy a Vivaldi – csak úgy, mint az Opera – a képzettebb, kifinomultabb megoldásokra fogékony, azokra vágyó felhasználókat, szakembereket célozza meg. Ez továbbra is így maradt, bár mostantól számítanak az átlagfelhasználók visszajelzéseire is. De az alap az maradt, hogy Tetzchner szembemegy a trenddel: nem az egyszerű, „fapados” böngésző trendjét követi, hanem egy, a tudatos felhasználó számára megoldást jelentő, komoly mértékben testre szabható szoftvert fejlesztenek.

A Vivaldi a Chromium motorjára épül – csakúgy, mint az Opera –, de ez csak az alap, a hozzáadott érték az, hogy a fejlesztők a funkcionalitásra és a natív, kiegészítők nélkül használható lehetőségek kibővítésére törekednek.

Ennek egyik szembetűnő jele, hogy a felhasználói felületet úgy tervezték meg, hogy az ne egy szilárd egység legyen, hanem inkább a variálható moduláris felépítésre koncentráltak: a felhasználó döntse el, hogy mit, hol és hogyan használ – jó példa erre a fülek szabad elrendezésének lehetősége. Ugyancsak a gyakorlott felhasználókat szolgálja a – szintén az Opera örökségét mutató – Quick Commands, mely a gyorsbillentyűket és a parancssort kombinálja össze, így gépeléssel igen gyorsan lehet elérni funkciókat: elkezdünk gépelni, majd a szoftver felajánl lehetőségeket – ezeket akár egérrel is el lehet érni.

Vivaldi - beta
[+]

Szintén az Operából származik az a más böngészőkbe is átvett megoldás, melyet gyorstárcsázásként ismerünk, de megjelenik a jegyzetkészítés, az előnézet vagy a könyvjelzők könnyű kezelése is.

A béta egyik fontos újdonsága a „web panels”, ami azt jelenti, hogy gyakran látogatott, esetleg folyamatosan követett weboldalakat el lehet helyezni úgy, hogy az aktuálisan nézett oldal mellett is látszódjanak. Az is új, hogy ez a tesztverzió már támogatja a legtöbb Chrome-kiegészítőt.

A Vivaldi bétája Windowsra, Macre és Linuxra tölthető le, más böngészőkből (Chrome, Opera, Internet Explorer) lehetőség van az adatok importálására – de Firefox nem, bár HTML-import van.

Azóta történt

Előzmények