Itt a világ első 100 gigabites routere

100 GE interfészA Juniper Networks tegnap bejelentette 100 Gigabit Ethernet (100 GE) szabványú interfészkártyáját – a kaliforniai hálózatieszköz-gyártó szerint a világon ez az első olyan termék, amely a gyorsabb hálózati adatvitelt biztosító, még nem véglegesített standardot támogatja. A cég állítja: a cloudalapú szolgáltatások és a gyorsan fejlődő mobilhálózati technológiák miatt már most szükség van az új eszközökre.

A Juniper a terméket a héten zajló Interop Tokyo informatikai kiállításon mutatja be először a nagyközönségnek, és úgy számol, hogy az még az év vége előtt megjelenik a szolgáltatóknál, legalábbis tesztüzemben. A kártya a vállalat T1600-as core routerébe illeszthető, és első lépésben várhatóan az internetszolgáltatók és az adatközpont-üzemeltetők érdeklődésére tarthat számot. Az egyik első ügyfél a Verizon amerikai távközlési vállalat lehet, amely jövőre tervezi a 100 GE kereskedelmi bevezetését optikai hálózatán.

A nagy teljesítményű, T1600-as core routert a Juniper 2007 negyedik negyedévében vezette be a piacra, azóta több mint 500 darabot adott el belőle. Ez a Synergy Research Group adatai szerint e szegmensben 36 százalékos piaci részesedést biztosít a cégnek.

A 100 gigabites sebesség már ma is elérhető több 10 gigabites interfész összekapcsolásával – tavaly nyáron a Cisco is ilyen módszerrel demonstrálta a 100 GE potenciálját. A Juniper szerint azonban a valós 100 GE-s kártyákkal egyszerűsíthető a hálózati topológia, a konfiguráció és az üzemeltetés is, ráadásul – állítják – az új interfészkártya olcsóbb lesz, mint tíz darab 10 GE-s port.

A másodpercenként 40 és 100 gigabit átvitelére alkalmas Ethernet szabványa, az IEEE 802.3ba még előkészítési fázisban jár, a tervezet véglegesítése az idén ősszel, a szabvány elfogadása pedig csak 2010-ben várható. A Juniper szerint azonban a standard technológiai szempontból kidolgozottnak tekinthető, ezért a gyártók már most is készíthetnek annak megfelelő eszközöket.

Azóta történt

  • Baj van az internettel?

    A világháló egyik atyjának tartott guru szerint a hálózat alapját adó routerek nem tudnak lépést tartani az adatforgalom gyors bővülésével. Tényleg új koncepció kell?

  • Európában is kóstolgatják a 100 gigabites hálózatot

    Egy brit szolgáltató a Londont Frankfurttal összekötő optikai hálózatán tesztelte az új szabványt.

Előzmények