Újabb városokba visz 50 megás netet a T-Home

A T-Home folyamatosan bővíti az előfizetők lakásáig kihúzott ún. FTTH (fiber-to-the-home) optikai hálózatát, melyen nagyjából egy hónapja legfeljebb 50 Mbps letöltési sebességű internetszolgáltatást nyújt. A beruházás első ütemében Budapest IV., X., XI., XIII., XIV., XXII. kerület, Debrecen, Eger, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg egyes részein fejeződött be a fejlesztés, most pedig Székesfehérvár egyes területeit kapcsolták be. A közeli jövőben többek között Cegléd, Gyöngyös, Kecskemét, Kiskunfélegyháza településeken és a főváros további kerületeiben is elérhetővé válik a technológia és az ahhoz kapcsolódó csomagok – jelentette be ma a szolgáltató.

A jelenleg országosan több mint ötvenezer háztartásban jelen lévő optikai kábelnek köszönhetően a lakosság és az intézmények számára mindennapossá válhat a gyors letöltés, valamint a több tévékészüléken nyújtott, egyes televíziós csatornák és a videotéka meghatározott filmjeit HD-minőségben is kínáló IPTV-szolgáltatás.

A fejlesztés technológiai hátterét a T-Home és a Huawei napokban bejelentett, GPON-berendezések és -menedzselőrendszerek szállításáról és rendszertámogatásról szóló együttműködési megállapodás biztosítja. A GPON (Gigabit Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő eszközök osztják meg a sávszélességet, ami energiatakarékos és költséghatékony megoldás .

Azokat a városokat, illetve fővárosi kerületeket, amelyek egyes részein már elérhető az optikai hálózat, a T-Home a weboldalán sorolja fel.

A Magyar Telekom – melynek lakossági és kisvállalati márkája a T-Home – tavaly szeptemberben kezdett a grandiózus, összesen 40 milliárd forint értékű hálózatfejlesztésbe. A távközlési vállalat célja, hogy 2013 végére több mint 700 ezer háztartásba vigye el az FTTH üvegszálas hálózatot, és további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartást fejlesszen tovább a nagyobb sávszélességet biztosító EuroDocsis 3.0 technológiára. Idén az öt évre kalkulált 40 milliárd forintos büdzséből 10 milliárdot tervez hálózatfejlesztésre fordítani a cég.

Azóta történt

Előzmények