3,7 billió dollárt költenek idén a cégek IT-ra

Két százalékkal lesz magasabb idén az IT-jellegű költés a vállalati szektorban a Gartner szerint, mint 2012-ben volt. Ez már egy lefelé módosított előrejelzés, a piackutató cég ugyanis az előző negyedévben az akkori piaci helyzet alapján még több mint a duplájára, 4,1 százalékra becsülte a növekedést, de az azóta bekövetkezett piaci és árfolyambeli változások miatt kénytelen volt negatív irányba módosítani azt.

Eszközbeszerzésre várhatóan az összeg mindössze 2,8 százalékát fogják fordítani (szemben az előzőleg várt 7,9 százalékkal). Ennek több oka is van, egyrészt a PC értékesítések visszaesése a vártnál is nagyobb mértékű, másrészt a cégek kezdik kihasználni a BYOD trendben rejlő lehetőségeket, és a szükséges belső infrastruktúra kiépítése után feleslegesen nem vesznek újabb számítógépeket, tableteket, okostelefonokat, ha a munkavállaló inkább dolgozna a saját eszközeit használva.

Az előrejelzés szerint a telekom szektorban lesz a legalacsonyabb növekedés, a nagyvállalati szoftverek terén pedig a legmagasabb – a 6,4 százalékos pluszt a CRM rendszerek iránti kereslet megugrása adhatja. A Gartner szerint viszont hiába érkeznek az év második felében az új Intel processzorokra épülő számítógépek, a vállalati keresletet ezek sem fogják fellendíteni. Az előrejelzés nem tér ki a Windows 8.1 várható hatására, de nem valószínű, hogy a jelentős frissítés megjelenése érdemben befolyásolná a cégek eszközbeszerzési politikáját, ugyanis sok vállalat még csak most áll át Windows 7-re, és a nyolcas verzió egyelőre nem túl népszerű a vállalati szektorban.

Azóta történt

Előzmények