Hetven százalékkal bővülhet a tabletpiac

Közel 70 százalékkal nő a tabletpiac 2013-ban a Gartner piackutató cég tegnap kiadott éves előrejelzése szerint – a tavalyi 120 millió darabos értékesítés idén elérheti a 202 milliót. Jövőre viszont jócskán visszaeshet az iram, a Gartner 35 százalék körüli növekedésre számít a tabletpiacon 2014-ben, amit azzal magyaráz, hogy a felhasználók egyre hosszabb ideig használnak egy-egy modellt, valamint az Intel új Haswell architektúrája felpezsdítette az ultrahordozható számítógépek piacát, amik üzemidőben már valós alternatívát kínálnak a tabletekkel szemben. Akad még egy fontos változás. A modern tabletpiacot az Apple teremtette meg az iPaddel, ami prémium kategóriás terméknek számít, és sokáig szinte egyeduralkodó volt a piacon. A hardver fejlődésével viszont az olcsó tabletek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, és sokan inkább valamilyen alsó- vagy középkategóriás terméket választanak. Ezt egyébként az Apple példája is jól mutatja, hiszen mára a Mini lett a legnépszerűbb iPad modell.

Hirdetés

A hagyományos PC-k (azaz asztali számítógépek és notebookok) eladásai idén várhatóan 10,6 százalékkal fognak csökkenni. Ha viszont az ultrahordozható számítógépeket (ultrabook, hibrid, átalakítható) is a PC kategóriába számoljuk, már csak 7,3 százalékos a visszaesés, külön az ultrahordozható gépekből pedig több mint kétszer annyi fog fogyni (9,7 millió helyett 20,3 millió), mint tavaly. Az üzemidő drasztikus növekedése és az új formák sok, eredetileg valamilyen prémium tabletet vásárolni szándékozót csábíthat az ultrahordozhatók világába. A Gartner ebben a kategóriában még jövőre is közel 100 százalékos növekedést vár. „A felhasználók „akármikor és akárhol” típusú számítástechnikát akarnak, ami egyszerre tesz lehetővé könnyű tartalomfogyasztást és készítést, ugyanakkor az is fontos, hogy ezt a tartalmat bárhonnan, és bármilyen eszközről elérjék” – mondta Carlonia Milanesi, a Gartner kutatási alelnöke.

Mobiltelefonokból összesen 1,82 milliárd darab értékesítését várja a piackutató cég, és arra figyelmeztet, hogy a korábbi években tapasztalható meredek növekedés lassulni fog, mert eljutottunk arra a pontra, amikor egy-egy új modell viszonylag kevés valós pluszt ad a vásárlóknak, ezért azok inkább kivárnak – vagy tényleges, valóban hasznos fejlesztésekre, vagy jóval alacsonyabb árakra. Továbbá, ahogy a nagyobb vásárlóerejű piacok telítődnek, az árak – és ezáltal a bevétel és a nyereség is – egyre lejjebb fognak csúszni. Tény, hogy az okostelefonok felső kategóriájának árszintje lényegében lényegében az első iPhone bemutatása óta változatlan, miközben az elmúlt 1-2 évben a fejlesztések hozadéka a felhasználók többsége számára elhanyagolható. A hírek szerint még az Apple is beadja a derekát, és néhány hónap múlva kihoz egy „olcsó” iPhone-t, továbbá a Motorola képviselői is egy, a mostani csúcs okostelefonok tudásával rendelkező, ám azoknál jóval olcsóbb készüléket ígértek a D11 konferencián.

Az okostelefonok és tabletek piacán a különböző méretek harca is érdekesnek ígérkezik, és sokan azt várják, hogy a következő években a phabletek (azaz a 6-7 colos telefon-tabletek) népszerűsége jócskán meg fog ugrani, hiszen a tabletpiacon már most is a kisebb méretű, egy kézzel is kényelmesen használható készülékek a népszerűek, akkor pedig miért ne lehetne telefonálni is velük?

A Gartner még egy érdekes adatot közzétett, az összes eladott készülék (tehát PC, tablet, okostelefon, ultrahordozható együtt) operációs rendszerek szerinti megoszlását. Az Android lényegében kihívó nélkül vezeti ezt a listát, idén 866,7 millió zöld robotos eszköz fog gazdára találni, jövőre pedig már egymilliárdnál is több. A második helyen a Windows áll 340 millióval, de ha a jelenlegi növekedési ütemek a következő néhány évben nem fognak nagyságrendileg változni, akkor lehet, hogy két év múlva be kell érnie a harmadik hellyel, ugyanis az iOS/MacOS eszközök eladásai már nem sokkal vannak lemaradva.

Összességében a legérdekesebb változások talán az ultrahordozható gépek és a tabletek piacán várhatóak. Az Intel nagyon odatette magát az újgenerációs architektúráival, és az eddig csak nagyon kivételes esetekben, extra méretű akkumulátorral és egyéb bűvésztrükkökkel elérhető 10+ órás notebook üzemidő most már valóság (az új 13 colos MacBook Air a tesztek szerint például akár 13 órát is bírja egy szuszra), így akik főként a hosszú üzemidő miatt vettek tabletet, a jövőben nem biztos, hogy továbbra is a táblát fogják választani.

Azóta történt

Előzmények