3D-rajongóknak: rajzolj, tervezz három dimenzióban

A 25 éve a világ szoftverpiacán komoly szereplőnek számító Dassault Systémes nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy részt vesz a Microsoft online térképes szolgáltatásának működtetésében: ahogy mi is beszámoltunk róla, a Live Earth oldalán lehetőség van háromdimenziós házak megtervezésére és megosztására is a Dassault programjának segítségével. Úgy tűnik, a komoly iparági szereplő mindenképpen nyitni akar a webkettes világ felé, a 3DVia részleg ugyanis – ők biztosítják a szoftvert a Live Earthben is – új honlapot indított, ahol a cég programjainak segítségével a felhasználók 3D-s ábrákat, alakokat, épületeket, járműveket stb. nézegethetnek, szerkeszthetnek, fel- és letölthetnek, és így tovább, hiszen a cég technológiájának népszerűsítését a közösségi oldalak módszereivel kívánja elérni a 3DVia.

A kezdeményezés tegnapi bemutatóján Bernard Charlés, a Dassault vezérigazgatója azt mondta az újságíróknak, hogy bár komoly tekintélyre tettek már szert az elmúlt negyedszázadban, úgy érezték, ideje kilépni a rivaldára, meg akarnak mutatkozni a nagyközönség előtt is – bár azt is elismerte, hogy a csökkenő bevételek szintén új stratégiák kidolgozására sarkallták a cég vezetőit (2007-ben a várt 1,87 milliárd US dolláros bevétel helyett csak 1,85 milliárdot sikerült elérniük). De azt is hangsúlyozta, hogy ezek az alkalmazások – különösen, ha online módon használják őket – roppant eszközigényesek, s az élvezhető játék, kísérletezés lehetősége csak a közelmúltban lett elérhető az átlagos felhasználók számára.

Az oldal mindenki számára érdekes lehet, s különös a játékőrülteknek nyújthat új lehetőségeket. A 3D-s figurák lejátszásához, illetve szerkesztéséhez a böngészőkben le kell tölteni egy kiegészítőt, s a letöltött fájlokat is a Dassault lejátszójával lehet megjeleníteni.

Azóta történt

Előzmények