Egy hónapig nem kér kulcsot a Windows XP SP3

A Microsoft az első félévben kiadni tervezett harmadik szervizcsomagban (SP3) részben változat a Windows XP termékaktiválási szabályain. Az új pakkal ellátott operációs rendszer telepítése után – akárcsak a Vista vagy a Windows Server 2003 SP2 esetében – a felhasználóknak 30 nap türelmi időt adnak a termékkulcs begépelésére. Eddig a gyakorlat az volt, hogy már a telepítés alatt meg kellett adni a kulcsot, enélkül – vagy ha a kulcs hibásnak bizonyult – nem lehetett folytatni a műveletet. A változás nem érinti azokat, akik már meglévő rendszerükre töltik le majd az új szervizcsomagot: csak a Windows XP új, SP3-mal ellátott verzióját tartalmazó lemezről indított telepítésnél jár a 30 napos türelmi idő.

XP SP3

A ZDNet egyik bloggere kipróbálta az új módszert. Mint írja: a 30 nap leteltével az üdvözlő képernyőn egy figyelmeztetés jelenik meg, amelyen ez áll: „A Windows e példányát aktiválnia kell, mielőtt bejelentkezne.” Bár az ablak választási lehetőséget is felkínál, egyedül aktiválással lehet elindítani az operációs rendszert. A blogger szerint az XP esetében – nem úgy, mint a Vistánál – a türelmi idő nem hosszabbítható meg.

December elején hasonló engedményt jelentett be a Microsoft a Vista-felhasználóknak is. Akkor a potenciális következmények miatt aggódó vállalati ügyfelek visszajelzéseit meghallgatva a cég úgy döntött: az SP1-ben már nem bünteti olyan szigorúan a Windows Vistát kalózmásolatban használókat, mint eddig tette, és bár a szankciók – felbukkanó ablakok és fekete háttér – ezután is irritálóak lesznek, a rendszer használható marad.

Azóta történt

Előzmények