Mozgalom indult a Windows XP megmentésére

A tekintélyes online számítástechnikai lap, az InfoWorld akciót indított, melynek célja, hogy a Microsoft ne szüntesse meg június 30-án a Windows XP operációs rendszer forgalmazását.

A lap blogot is nyitott a témáról, s emellett a kezdeményezéssel egyetértők – akár cégek, akár magánemberek – aláírhatnak egy petíciót, melyben az XP mellett teszik le a voksukat, s az aláírásgyűjtés eredményét a lap szerkesztői majd eljuttatják a Microsofthoz.

Két nappal az akció indulása után több mint 13 ezren írták alá a nyilatkozatot, s a hozzászólások vegyes indokokkal magyarázzák, hogy miért a régi operációs rendszer mellett kívánnak maradni. A Vistát elvetők, annak szükségtelenségét hangoztatók, többek között megemlítik azt, hogy a tavaly debütált szoftver nem hozott annyi számottevő hasznos újdonságot, ami kívánatossá tenné az átállást; a legtöbben azonban a váltás hardveres és szoftveres költségeit sokallják, illetve a kompatibilitási problémákat sorolják. Olyan is akad, aki a Vista kampányát kárhoztatja, mivel az a közhelyes jelszó, hogy a változás hozzátartozik az élethez az számítástechnikában is, a hozzászóló szerint csekélyke erejű és inkább visszafelé elsülő fegyver.

Egy, az InfoWorld által megkérdezett elemző azt nyilatkozta, hogy számára inkább arról szól a felhívás népszerűsége, hogy a technológia ma már az emberek életének szerves része, s érvényes rá az a más területeken ismerős viselkedési minta, amely szerint nehezen válunk el a megszokottól. (Járt utat a járatlanért…) Ken Andersont a jelenlegi helyzet a Coca-Cola ügyére emlékezteti, amikor az üdítőital-gyártó az 1980-as években új recepttel akart váltani, ám a tömeges tiltakozás miatt vissza kellett hoznia a régit, most már Coke Classic néven.

„Talán ebben az esetben az XP lesz a Coke Classic…” – csillantotta meg végül humorérzékét is Anderson.

Azóta történt

Előzmények