Kis lázadás Linus Torvalds ellen

Habár a Linux nagy sikere épp a nyílt forrásnak köszönhető, azt nem szabad elfelejteni, hogy a kernel, a rendszermag fejlesztése a mai napig az operációs rendszer kitalálójának kezében van, és a közelmúltban épp ezért keveredett Linus Torvalds fejlesztőkkel egy kisebb csetepatéba – számolt be a történtekről az ars technica.

A vita amiatt alakult ki, mivel a Microsoft a legújabb operációs rendszerében, a Windows 8-ban egy olyan technológiát alkalmazott (UEFI firmware engedélyezett secure boot funkcióval), mely megnehezíti a Linuxok betöltését a windowsos PC-kre. A feladat nem lehetetlen, de sok fáradsággal jár.

Egy Linux-fejlesztő, a Red Hatnél dolgozó David Howells ezért levélben fordult a múlt héten Torvaldshoz, és azt kérte tőle, illesszen be egy általuk fejlesztett megoldást a kernelbe, hogy a Linux betöltése egyszerűbb legyen.

A gondról annak idején mi is beszámoltunk. A secure boot úgy működik, hogy csak azokat a végrehajtható állományokat engedi futni a bootfolyamat során, amelyeket egy nyilvános kulcsú kriptográfiai eljárással aláírtak. A hitelesítéshez használt nyilvános kulcsokat a firmware-ben egy adatbázisban tárolják, melyet értelemszerűen a számítógép-gyártók töltenek fel és tartanak karban. Ezzel a gyártók meg tudják határozni, hogy mely szoftverkomponensek (operációs rendszer, bootloader, driver stb.) indulhatnak el a hardveren.

Torvalds a kérésre szokásos lényegre törő és kissé nyers stílusában válaszolt: „ez k*b*ott hülye ötlet”. Majd amikor egy újabb fejlesztő panaszkodott, már hosszabban felelt: „Srácok, ez nem f*szopó verseny. […] Ha a Red Hat be akar nyalni a Microsoftnak, hát tegyétek. […] Már megírtátok a kódot, az istenit, benne van abban a k*b*ott kérésben. Miért kéne nekem ezzel foglalkoznom? […] Támogatjuk az X.509-et, mely az aláírások szabványa.”

Howells azonban nem hagyta magát elhajtani, válaszolt Torvaldsnak, és elmondta, hogy szerinte nincs igaza, ugyanis a Microsoft tanúsítványai visszavonásának a PE binárisok hashén kell alapulnia, nem a titkosítási kulcson, ezért feltétlenül szükség van egy „mesterkulcsra” a visszavonáshoz.

A vita még zajlik.

Azóta történt

Előzmények