Elmérgesedett a viszony az ODFA és a Microsoft között

Korábban az IT café is beszámolt arról, hogy a nemzetközi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODF Alliance) magyar tagozata nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben aggályaikat fejezik ki a Microsofttal kötött stratégiai megállapodás miatt. A levélre válasz is érkezett, ám meglepő módon nem a címzettől, hanem a Microsoft Magyarországtól. E levélből és a rá érkező reakcióból úgy tűnt, a felek tárgyalóasztalnál igyekeznek feloldani ellentéteiket. De nem így történt, mivel tegnap lezajlott egy újabb levélváltás, mely már nem a békehajlamot jelzi.

Hirdetés

Először a Microsoft írt levelet:

Tisztelt Ivacs Gabriella!

Tisztelt Elnök Asszony!

A Microsoft Magyarország a hazai oktatási piacon és azon kívül is, évtizedek óta nyílt piaci körülmények között, az ügyfelek racionális döntéseinek köszönhetően éri el eredményeit.

Természetesen minden, az IT iparágat építő javaslatunk átgondolt nemzetgazdasági és társadalompolitikai érvrendszerre épül. Ezeket kivétel nélkül, az adott témában hiteles, a piac és az államigazgatási szereplők által is elfogadott szakértők illetve össziparági érdekeket képviselő szervezetek közreműködésével állítjuk össze.

Az általam kezdeményezett egyeztetés éppen ezen érvek bemutatását és a transzparens tájékoztatást célozta volna. Engedje meg – és kérem ezt ne vegye tiszteletlenségnek –, hogy az egyeztetés körülményeit, meghívóként meghatározzuk.

Nagyon sajnálom, hogy az Ön által képviselt szervezet és annak tagvállalatai továbbra sem mutatnak nyitottságot szakmai egyeztetésekre, a kritizált programok előzetes és alapos megismerésére és a közmegegyezést szolgáló együttműködésre.

Pedig, ha valami, akkor ez bizonyosan a „nemzet érdekeit” szolgálná!

További jó munkát kívánok Önöknek.

Papp István

Az ODFA Magyarország válaszlevele:

Tisztelt Papp István!

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Köszönettel vettük a gyors reakciót, és mindenképpen jelezni szeretnénk, hogy nyitottak vagyunk az egyeztetésre. Mint azt már válaszunkban kiemeltük, akkor tudjuk elfogadni utólagos tájékoztatását az „adott témában hiteles, a piac és az államigazgatási szereplők által is elfogadott szakértők illetve össziparági érdekeket képviselő szervezetek” nemzetgazdasági és társadalompolitikai érvrendszeréről, ha azt Ön és munkatársai számunkra és a ország valamennyi állampolgára számára elérhetővé teszik. Természetesen mindez történhet az Ön által kezdeményezett megbeszélés keretében, éppen ezért javasoltuk a találkozó nyilvánossá tételét, valamint az érintett döntéshozók meghívását az eseményre.

Szövetségünk úgy véli, hogy a nyílt, és szakmai párbeszéd az egyetlen járható út, amely a nemzet érdekét szolgálja egy olyan kérdés tekintetében, amely a jövő nemzedékének informatikai ismereteit, képzését és tudását határozhatja meg.

Az ügy társadalmi fontosságára való tekintettel engedje meg, hogy a Kormányfőnek címzett nyílt levelünkre az Ön által adott meghívást a már megfogalmazott feltételekkel fogadjuk el. Szervezetünk tagjai a teljes nyitottság jegyében szeretnének eljárni és feltételezzük, hogy a Microsoft Magyarországot is hasonló szándék vezérli.

Üdvözlettel,

Ivacs Gabriella

ODFA Magyarország Elnökség

Azóta történt

Előzmények