A rendszert hordozd, ne a gépet!

Amikor a rendszer, és nem a gép a mobil

Jó lenne, ha mindig magunknál hordhatnánk megszokott, otthonosra beállított számítógépünket, de ez még egy Ultrabook esetében is sokszor kényelmetlen lehet, ráadásul nem is  olcsó mulatság. De ha jobban belegondolunk, minek cipelnénk noteszgépet magunkkal, ha egyszer használható PC-t ma már minden munkahelyen és ismerős otthonában találhatunk? Persze teljes hozzáférést ezekhez általában nem kapunk, a vendég fiókok használata nehézkes lehet és a diszkréció és vírusveszély elkerülése kedvéért is jobb, ha nem a gépre telepített operációs rendszert fárasztjuk. Gyakorlatilag minden számítógépen van USB 2.0 csatlakozó, így egy saját, flash meghajtón hozott Live USB rendszerrel újraindítva a gépet bevált környezettel, saját adatainkkal, szoftvereinkkel dolgozhatunk, mentesen az anyagép esetleges vírusaitól és kötöttségeitől. Jelenleg a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldást a flash meghajtón hordozható rendszerek jelentik tehát azok számára, akik – lényegében – munkakörnyezetüket szeretnék zsebükben hordani és alkalomszerűen mások számítógépén használni.

Hirdetés

Windows vagy Linux lesz elvitelre?

A legtöbben Windowst használnak és megszokták annak kényelmét, stílusát és a hozzá írt szoftvereket is. A Windows 8-ból már létezik hordozható, Windows To Go változat, legalábbis a termék Enterprise változatából hivatalosan is készíthetünk pendrive-on futtatható példányt. Persze a Windows 8 Enterprise nem olcsó és szükség van egy legalább 32 GB-os USB 3.0-ás, Windows To Go minősítésnek megfelelő meghajtóra is (kb. 30 000 forint). Vállalati használatra – a beépített menedzselési lehetőségek és BitLocker titkosítás miatt – kézenfekvő megoldás lehet, de drága és csak USB 3.0 porttal ellátott Windows 8 kompatibilis konfigurációkon vethető be, ilyen pedig még nincs minden ismerősnél. Sajnos a Windows 7 és az XP nem érhető el hordozható kiadásban, ugyan független szakértők készítettek már ilyen módosított változatokat, ám ez licenc oldalról tisztázatlan terület és hardverkompatibilitási problémára is számíthatunk.

Csak 32 GB-os vagy nagyobb USB 3.0 meghajtók szolgálhatnak a Windows To Go alapjául
Csak 32 GB-os vagy nagyobb USB 3.0 meghajtók szolgálhatnak a Windows To Go alapjául

Létezik ingyenes alternatíva is, természetesen a Linux az. Persze aki még nem használt pingvines rendszert, vagy egy régebbi, kevésbé jól sikerült kiadással kapcsolatban szerzett kellemetlen tapasztalatokat, az homlokráncolva gondolhat arra, hogy a bevált Windows helyett alkalmazza. A jó hír egyrészt, hogy egy-egy verzióváltással is jelentős fejlődést mutatnak az élenjáró kiadások kezelhetőségben és drivertámogatásban, másrészt nem kell vakon megbíznunk bennük. A legtöbb Linux indítható Live módban, azaz telepítés nélkül, így nem kell lecserélnünk a Windowst, büntetlenül ismerkedhetünk egy kiszemelt Linux kiadással.

Linux Live: ingyenes, hordozható és diszkrét

A kétezres évek elejétől-közepétől váltak egyre népszerűbbé az asztali Linux kiadások, de kezdetben ezek csak hozzáértők számára jelentettek élhető alternatívát. A Linux telepítőlemezről  bootolva csak arra volt lehetőségünk, hogy a gép egyik merevlemezére feltelepítsük a rendszert, mely a következő újraindításkor már át is vette az uralmat a gép felett. Eleinte problémásnak bizonyult az osztozkodás a Windows és a Linux között, ugyan a telepítők és rendszerindító menük fejlődésével mára ezek a gondok ritkán jelentkeznek, de még mindig elegendő helyet és lehetőleg szabad partíciót kell biztosítanunk a Linux számára, a „műtét” előtt pedig célszerű teljes körű mentést is végrehajtani. Elég kényelmetlen menetrend egy próbafutam és pár órás ismerkedés kedvéért.

Linux Live CD artwork a Debianhoz
Linux Live CD artwork a Debianhoz

Jelentős lendületet adtak a Linuxnak az úgynevezett Live formában is használható telepítőlemezek. Ezek indításukkor általános meghajtóprogramokat és beépített hardverfelismerést használva képesek a legtöbb konfiguráción gond nélkül elindítani a vezérlőket és a grafikus kezelőfelületet, azaz gyakorlatilag egy olyan asztalt, mellyel a telepítés után azonnal dolgozhatunk. Így minden előkészület nélkül próbálhatjuk ki, hogy mennyire találjuk kézenfekvőnek a felület használatát, melyek a főbb alapértelmezett alkalmazások és egyáltalán mi a munkafilozófiája a rendszernek. A hagyományos telepítést is kezdeményezhetjük, a legtöbb Live CD rendszer asztalán meg is találjuk az automatikus telepítő ikonját, ha úgy döntenénk, hogy ez az a rendszer, amit szívesen látnánk gépünk merevlemezén is. Persze Live módban nem sok haszna van alkalmazásokat telepíteni (nem is minden Live OS engedi ezt meg), mivel a rendszer jellemzően egy RAM meghajtóról fut és az újraindítással elvesznek a változtatások, csakúgy, mint a beállítások. A Dokumentumok mappa tartalma is elvész, kivéve persze, ha a gép merevlemezére vagy más meghajtóra mentünk. A Live OS koncepciót eredetileg tehát ismerkedésre szánták, de idővel kiderült, hogy némi módosítással akár hordozható rendszer építésére is jól alkalmazható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények