Tízéves a Freemail

Tíz évvel ezelőtt indult el Magyarország első ingyenes levelezőrendszere, amelyet ma több mint 3,1 millióan használnak. Az 1997. október 2-án létrehozott Freemail célja az volt, hogy mindenki rendelkezhessen saját e-mail címmel, ami abban az – e-társadalom mércéjével még történelminek számító – időben egyáltalán nem volt magától értetődő. Már a kezdeti időszakban is naponta kétszáz új elektronikus postafiókot hoztak létre. Az első egymillió fiók öt év alatt jött létre, az újabb egymillió regisztrálására viszont már csak két évre volt szükség; a két- és hárommillió darab postafiók kialakítása között pedig már kevesebb, mint egy év telt el.

Az üzemeltetést a szolgáltatás alapítójától, a Soros Alapítvány Kulturális és Kommunikációs Központjától 1999-ben a Matávnet – később Axelero, majd T-Online Magyarország – vette át, ma a rendszer az Origo Zrt. szolgáltatásaként működik.

A Freemailben az elmúlt évek során összesen több mint 13,4 millió postafiókot nyitottak meg, az aktív felhasználók száma ma 3,1 millió körül van. Ez a szám nem tartalmazza azokat a postafiókokat, amelyekbe több mint három hónapja nem lépett be a tulajdonosa – ezek ugyanis automatikusan törlődnek.

Az oldalon naponta tizenegymillió e-mail fordul meg – nem számítva a napi átlag 7 millió spamet. A rendszer webfelületére egy nap 850 ezer egyedi felhasználó összesen átlagosan 2 millió alkalommal lép be. További érdekes adat, hogy az egy időben bejelentkezett felhasználók száma megközelíti a 60 ezret. A kiszolgáló infrastruktúra jelenleg hatvankét szerverből áll, amelyekből tizennyolc kizárólag a spamek azonosításával és ártalmatlanításával foglalkozik – közölte az évforduló kapcsán kiadott közleményében a T-Online.

Azóta történt

Előzmények