Még mindig nem tudni, hogy büntetni fogják-e a titkosítást

A nol.hu a birtokába került dokumentumok alapján azt írta meg, hogy hogy továbbra is börtönnel fenyegeti a kormány azokat a szolgáltatókat, amelyek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára „feltörhetetlen” titkosításokat kínálnak az internetes és a mobiltelefonos kommunikációhoz. A kormány módosított terrorcsomagjából a jövő héten egyeztetnek újra a pártok.

Mindez azért meglepő, mivel – ahogy az IT café is beszámolt róla – a terrorellenes törvénycsomag első ötpárti egyeztetésén sajtótudósítások szerint a titkosítás büntetésére vonatkozó részeket elvetették.

A nol.hu beszámolója szerint azonban csak a felhasználók büntethetősége került ki a tervezetből, és továbbra is ragaszkodna a kormány ahhoz, hogy a törvény kötelezze a titkosított kommunikációt lehetővé tévő alkalmazások szolgáltatóit is a titkosszolgálatokkal való együttműködésre, ahogy az már évek óta működik a vezetékes és a mobiltelefon-szolgáltatók esetében. Minden titkosított kommunikációra alkalmas szolgáltatást nyújtó cégnek hozzáférést kellene biztosítani a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára az applikációjukon keresztül bonyolított beszélgetések adataihoz, sőt, a törvény arra is kötelezné őket, hogy egy évig őrizzék meg azokat a szolgálatok számára. Két év börtönt is kaphatna, aki a fenti kötelezettségeit megszegi.

Mindezzel a legnagyobb gond, hogy a legtöbb ilyen, titkosított kommunikációt biztosító cég külföldi, zömében amerikai. Az Apple kontra FBI vitából pedig látható, hogy ezek a vállalatok bázisországuk hatóságai számára sem hajlandóak ilyen információkat kiadni – illetve csak nagyon pontosan meghatározott esetekben, módokon és mennyiségben. Vagyis a magyar kormány meglehetősen esélytelenül kötelezheti őket együttműködésre, így csak egy megoldás maradna számára vitás esetekben: blokkolni az adott szolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények