Egy kisdiák öngyilkossága vezetett el az újabb internetcenzúrához

Egy nagy port felvert eset következtében a thaiföldi büntetőbíróság letiltotta 72 szerencsejátékkal, illetve online játékokkal foglalkozó oldal elérhetőségét az országban. Az előzmény a következő: csütörtökön egy 12 éves kisdiák kiugrott iskolája hatodik emeleti erkélyéről, mivel apja megbüntette őt azért, mert számítógépes játékot játszott. A fiú életét vesztette.

A tudósításokból viszont az derül ki, hogy a tragédiát ürügyül felhasználó kormányzat elsősorban a szerencsejátékot kínáló oldalakra kíván lecsapni, mert bár a diák egy játék miatt esett kétségbe, a minisztériumi kommunikáció gyakorlatilag csak a szerencsejáték visszaszorításával foglalkozik: elmondják, hogy egyetlen éjszaka körülbelül 600 millió forintnak megfelelő thai bát ezeknek az oldalaknak a forgalma, mely komoly veszteséget okoz az országnak. A távközlési minisztérium rendelete folytán mostantól azok a szolgáltatók, akik helyet adnak az ilyen oldalaknak, illetve bátorítanak az online szerencsejátékra börtön-, valamint pénzbüntetéssel számolhatnak.

Az egészségügyi minisztérium megígérte, hogy pszichológiai tanácsadással nyújt segítséget az elhunyt fiú családjának, illetve iskolatársainak. A hivatalosság közleménye szerint igen komoly probléma az országban az öngyilkosságok számának növekedése, főként a 30-40-es korosztályban, illetve 12-13 évesek között. A legfőbb ok a családi problémák, de komoly szerepet játszik a gazdasági helyzetből adódó reménytelenség, a szegénység és a munkanélküliség is, a gyerekek esetében pedig különösen veszélyesnek ítélik a játékfüggőséget is.

Azóta történt

Előzmények