A Grand Theft Auto miatt gyilkolt egy diák

(Infobulvár) Thaiföldön a forgalmazó leállította az erőszakossága miatt világszerte sokat támadott, a kiadó Take-Two Interactive-nak mégis a hollywoodi szuperprodukciókét megszégyenítő rekordbevételt hozó Grand Theft Autó IV forgalmazását, miután egy helyi fiatal a konzolos játék forgatókönyvét követve rabolt ki, majd gyilkolt meg egy taxisofőrt Bangkokban. Amint a Times Online tudósításából kiderül: a programot a boltokból visszahívták, a játéktermek és internetkávézók üzemeltetőit pedig arra kérték, hogy töröljék a gépekről.

A még középiskolába járó 19 éves Polwat Chinót – akit a szülei udvarias, szorgalmas fiúnak mondanak – szombat este tartóztatták le, amikor egy egyirányú utcából próbált kitolatni egy taxival, ám képtelen volt irányítani az autót. A sofőrt a hátsó ülésen találták meg, tízszer szúrta meg őt késsel a diák.

A rendőrség elmondása szerint a tettes teljesen beszámíthatónak tűnt, és bevallotta, hogy a játék miatt gyilkolt. Mint kiderült: egy internetkávézóba járt játszani a Grand Theft Auto IV-gyel, erre költötte az összes zsebpénzét. Idővel megunta, hogy újra és újra a szüleinél kell kuncsorognia néhány száz bátért, ezért egyik nap a pénzadagjából késeket vásárolt, majd egy taxist próbált meg kirabolni, hogy megtudja: „olyan egyszerűen megy-e ez, mint a játékban”. Ahhoz, hogy a lopott autóval meneküljön az őt üldöző rendőrök elől, szintén a játék története adta az ötletet. Ha bűnösnek találják, halálbüntetést is kaphat.

A videojátékok forgalmazásának szigorításáért lobbizó thai kulturális tárca az eset kapcsán a szabályozás mielőbbi bevezetésének szükségességét hangsúlyozta. „Az időzített bomba most felrobbant, de a helyzet még lehet rosszabb is. Ma egy taxisofőr, holnap egy videojáték-kereskedő” – idézi az egyik minisztériumi vezetőt a lap. A hivatal egy korhatár-besorolási rendszer kidolgozását sürgeti, és szeretné korlátozni a fiatalok által játéktermekben tölthető időt is.

Azóta történt

Előzmények