Gyilkos munkatempó

Az idén 13 alkalmazott kísérelt meg öngyilkosságot – közülük tíz sikerrel – a világ legnagyobb elektronikai gyártójaként számon tartott Foxconn (Hon Hai Precision) kínai gyárkomplexumainak területén. A legutóbbi eset tegnap történt: egy fiatal nő vetette le magát a városnyi méretű telepen található egyik épület tetejéről, őt a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Mindez néhány órával azt követően történt, hogy a tajvani központú vállalat alapító-vezérigazgatója, Terry Kou (Gou) az üzembe invitálta a sajtó képviselőit, hogy bemutassa: nem a munkakörülmények felelősek a tragédiákért, melyek már nemcsak a helyi, de a nemzetközi média figyelmét is ráirányították a többek között az Apple, a Dell és a Hewlett-Packard megrendelésére is dolgozó cégre.

Hirdetés

A világ 136. leggazdagabb embereként rangsorolt Kou – amint a New York Times beszámolójából kiderül – a sebtében összehívott sajtókonferencián arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságot, hogy a sencseni (Shenzhen) telepeken uralkodó munka- és életkörülmények megfelelőek. Állítása alátámasztására pszichológusokat is meghívott, akik közül az egyik rámutatott: ha csupán a statisztikákat nézzük, messze az országos átlag alatt marad az öngyilkosok aránya a vállalatnál, hiszen az ipari metropolisban található két gyárban összesen 420 ezer ember (sic!) dolgozik. A kínai átlag a hivatalos adatok szerint 100 ezer főre 14 öngyilkosság.

A Foxconn egyik sencseni üzeme (Fotó: 刘梁魁, Panoramico)
A Foxconn egyik sencseni üzeme (Fotó: 刘梁魁, Panoramio)

Igaz, azt a cégvezetők is elismerték, hogy az idén látványosan nőtt az esetek száma, de ezért szerintük magánjellegű problémák és a társadalmi nehézségek felelősek, nem pedig az üzemekben uralkodó légkör. Az egyik meghívott szakértő felvetette, hogy talán az elhunyt dolgozók családjainak fizetett igen nagy összegű kártérítés (100 ezer jüan, azaz több mint 3 millió forint) is hozzájárult az öngyilkossági kísérletek szaporodásához.

A vállalatvezetők bemutatták az újságíróknak a sencseni gyárvárost, köztük a modern lakóházakat, úszómedencéket és más sportpályákat, sőt elkalauzolták őket az üzem kórházába és mentálhigiénés központjába is. „Azt kérem a sajtótól, hogy vállalja társadalmi szerepét, és ne csináljon az ügyből szenzációt. Mindent megvizsgálunk” – idézi a New York Times riportja Kout, aki azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a megrendelők több alkalommal is vizsgálták a munkakörülményeket, de komolyabb problémákat nem találtak.

A Foxconn foglalkoztatási gyakorlatát korábban a helyi sajtó és az érdekképviseleti szervezetek is kritizálták. A beszámolók szerint a dolgozók általában 130 amerikai dollárnak megfelelő jüant keresnek egy hónapban, ami a helyi minimálbérnek felel meg. Az alacsony fizetések miatt sokan vállalnak a heti 40 kötelező munkaórán felül túlórát is, amiért több pénz jár. Pedig a monoton munkát végző dolgozókra a termelési kvóták teljesítése miatt folyamatosan nagy nyomás nehezedik, katonai szigor uralkodik a gyárakban, és a munkásszállók is túlzsúfoltak – állítják a cég bírálói.

Terry Kou most az esetek kivizsgálásán felül fizetésemelést ígért, és bejelentette azt is, hogy – bár ezt akarták – mégsem fognak a dolgozókkal aláíratni egy olyan nyilatkozatot, amiben azok tudomásul veszik: semmiféle kártérítés nem jár a családjuknak a cégtől, ha maguk vetnek véget az életüknek.

Azóta történt

Előzmények