Tesla: meg kell óvni az embereket a saját hülyeségüktől

Újabb korlátozásokat kell bevezetni az Autopilot aktiválási rendszerébe, hogy „minimalizálják annak az esélyét, hogy az emberek őrült dolgokat műveljenek” – jelentette ki Elon Musk, a Tesla vezetője a negyedéves eredményeket ismertető sajtóeseményen tegnap.

Mint az IT café is beszámolt róla, pár nappal az után, hogy megjelentek az utakon a Tesla új félautomata vezérlő rendszerével (Autopilot 7.0) felszerelt kocsik, máris több videó felkerült a YouTube-ra, melyben a tulajdonosok arról számolnak be, hogy a rendszert veszélyes használni, mivel megbízhatatlan: az autó balesetveszélyt előidézve váratlanul irányt vált, le akar térni az útról, elfogadhatatlan vagy tiltott sebességre gyorsít fel stb.

A Tesla reagált ezekre a jelzésekre, és – akárcsak a bemutatáskor – újra felhívják arra a figyelmet, hogy a még béta-verziójúnak nevezett rendszer nem teljesen automata, nyújt ugyan kényelmi funkciókat, de a sofőr vezet, akinek nagyon nem ajánlott elengedni a kormánykereket. Közlik azt is, hogy jelenlegi állapotában az Autopilot csak autópályán működik megbízhatóan és kielégítően. A közzétett felvételek pedig azt mutatják, hogy a vezetők ezeket a tanácsokat nem fogadták meg.

Musk elmondta, hogy körülbelül 40 ezer modelljükben működik jelenleg az Autopilot, és a korai tapasztalatok kifejezetten biztatóak, állítása szerint nagyon sok balesetet előzött már meg a rendszer, eközben maga nem okozott balesetet.

A YouTube-videók viszont azt mutatják – mondta Musk –, hogy egyesek igen felelőtlenül használják a rendszert, ezért korlátozásokat fognak bevezetni. Azt azonban nem mondta el, hogy ez mikorra várható, és azt sem, hogy pontosan milyen funkciókat fognak korlátozni. Könnyen lehet, hogy a hasonló rendszerekben alkalmazott, ám az Autopilotból hiányzó funkciót be fogják vezetni: ha a vezető elveszi a kormányról a kezét, akkor az aktivált vezetéssegítő automatikusan kikapcsol.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények