Szabadalmi pereket indítanak a japánok

Több nagy japán technológiai cég is pereket indított az utóbbi időben, azzal vádolva külföldi riválisaikat, hogy jogosulatlanul használják szabadalmaikat.

Kevésbé hajlamosak a japán vállalatok pereskedni, mint például amerikai társaik. Ha valamilyen nézeteltérésük támad, akkor inkább halk, szemtől szembeni párbeszédben intézik el, semmint zajos, nyilvános vitában a tárgyalóteremben. Ennek tükrében feltűnést keltett, hogy az elmúlt hónapokban több japán technológiai cég, a Matsushita, a Toshiba és a NEC is pereket indított szabadalmi jogai védelmében. És ezek az eljárások csak a jéghegy csúcsát jelentik az érdekvédelem japánok számára "új módjának" alkalmazásában – tudósított a Business Week.

A dolog hátterében az áll, hogy az 1990-es évek több Japánban született innovációja, így a memóriachipek (DRAM) továbbfejlesztése, a lapos képernyők tömeggyártásának lehetővé tétele és mások széles körben elterjedtek. Az újítók most úgy gondolják: itt az ideje, hogy megvédjék magukat a találmányaikat felhasználó, de azokért nem fizető, és részben ezért olcsón gyártó versenytársaikkal szemben. "A japán cégek azelőtt sokat tettek azért, hogy újításaikat bejegyeztessék, ám annál kevesebbet azért, hogy meg is védjék azokkal kapcsolatos jogaikat" – összegzi a helyzetet Andrew Cobden tokiói jogász.

A Matsushita Electric Industrial Co. a dél-koreai LG Electronics Inc. ellen indított eljárást szabadalmi jogainak megsértésére hivatkozva. Első lépésében sikerült elérnie, hogy betiltsák az LG lapos képernyőinak japán importját, igaz, az ügynek még nincs vége, hiszen a dél-koreaiak tagadják a vádat. A Toshiba Corp. a szintén dél-koreai Hynix Semiconductor Inc.-t idézte a bíróság elé annak nyomán, hogy az utóbbi februárban elkezdte árulni Japánban NAND flashmemória-chipjét. A japán cég meg akarja tiltatni az importot és kártérítést követel a Hynix e termékének egyesült államokbeli exportja alapján is. A tét nem kicsi: a Toshiba birtokolja az ilyen chipek világpiacának 37 százalékát, amivel második e téren a Samsung mögött, és több mint ezer NAND-dal kapcsolatos szabadalma van. (Ezeket a chipeket digitális kamerákban, MP3-lejátszókban és más kütyükben használják.) "Készek vagyunk bármit megtenni szabadalmaink védelme érdekében " – jelentette ki harciasan Saito Shozo, a Toshiba elnöke, meg sem hallva a Hynix heves tiltakozását az őt ért vádak ellen. Hasonló pereket indítottak más japán cégek is: a Hitachi és Mitsubishi Electric közös tulajdonában lévő Reneas Technológy Corp. a tajvani Nanya Technology Corp. japán leánya, a NEC Corp. a kanadai Harris Corp. ellen lépett fel, az előbbi memóriatermékei, az utóbbi digitális rádiózással kapcsolatos találmányai védelmében. A megvádoltak ezekben az esetekben is tagadnak.

Ahogy az már lenni szokott, a japán kormány ezúttal is megjelent a színen, hogy segítséget adjon országa cégeinek. Az ottani parlament még 2002-ben elfogadott egy törvényt, amelynek nyomán két-három évről egyre rövidültek a szabadalmi ügyekkel kapcsolatos bírósági eljárások. Egy 2003-as jogszabály pedig lehetővé teszi, hogy a pert indító vállalatok blokkolják az eljárás tárgyát képező szabadalmakat tartalmazó termékek japán importját közvetlenül a jogi eljárás megkezdése után (tehát bőven az ítélet megszületése előtt). Ezzel a lehetőséggel élt most a Matsushita, amikor leállíttatta az LG-képernyők behozatalát. A kritikusok persze támadják a japánok lépéseit: úgy vélik, azok nagyon könnyen tisztán protekcionista intézkedéssé válhatnak. Ráadásul nem késik a válasz rájuk, az LG például Dél-Koreában indított eljárást azzal a céllal, hogy leállíttassa a Panasonic egyes termékeinek bevitelét, és a Hynix is agresszív ellenlépésekkel fenyegetőzik.

Elképzelhető, hogy a japán és a dél-koreai, illetve kanadai technológiai vállalatok közötti szabadalmi jogviták kölcsönös engedményekkel zárulnak. Ha így történik, akkor is biztosra vehetjük, hogy a felhasznált találmányok eredetét vitató újabb pereskedések kezdődnek a cégek között.

Azóta történt