Jövő kedden lesz az ötödik Szabad Szoftver Este

Immáron egy éves a Szabad Szoftver Esték elnevezésű rendezvénysorozat, melynek célja, hogy érdekes és izgalmas előadásokat hallgathassanak meg az érdeklődők a nyílt forráskóddal és a szabad szoftverekkel kapcsolatos témákban. Első alkalommal tavaly októberben rendezték meg, majd januárban, áprilisban és júniusban következtek az újabb összejövetelek.

Az ötödik Szabad Szoftver Estére 2008. október 14-én, este hét órától kerül sor, új helyszínen: az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában. Az eseményen, a hagyományoknak megfelelően, ismét három előadást hallgathatnak meg az érdeklődők:

Boros Péter (Petya) villamosmérnök: előadásában az OpenSolarist mutatja be. Ő 2005-től a közelmúltig a Sunnál dolgozott, először mint mérnökasszisztens, később mint rendszermérnök. Előadásában beszél arról, hogy mi is az az OpenSolaris, milyen változatai vannak. Bemutatja, hogy milyen különleges szolgáltatásai vannak a rendszernek, ami a Linuxot ismerők számára is újdonság lehet (zfs, zónák, dtrace). Emellett beszél az új projektekről is, mint a comstar, a fcoe, a crossbow vagy a cl zónák

maxigas: kiberpunk, aktivista, szerkesztő: az EU-s adattárolási irányelvvel kapcsolatos aggályokról mesél a jelenlévőknek. Mit jelent ez a szabályozás a felhasználók magánszférájára nézve, és mit kezdhetnek vele a szolgáltatók?

Mihálszky Balázs: a Nemzeti Filmszínház Kht. rendszergazdája, és hangtechnikusa 2002 óta, s az ő vezényletével váltott nemrégiben a mozi Ubuntura. Előadásában leginkább az Uránia multimédiás specifikumait szeretné bemutatni, ezen belül a mozi műsorfüzetét, internetes jegyfoglalását, kameraszerverét, a plazmamonitorok vezérlőprogramjait, és ha marad idő, ismertet egy saját készítésű feliratvetítő rendszert is.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt regisztrációköteles. Aki szeretne részt venni, az az estek.szabadszoftver.org címen jelezheti részvételi szándékát.

Azóta történt

Előzmények