Villámgyors reboot Linuxon

Mindenki találkozott már az időnkénti újraindítások szükségességével – még *nix rendszerek használatakor is. Tudvalevő, hogy ez nem egy gyors lefolyású folyamat, főleg ha sok olyan hardvert használunk, melyeket csak és kizárólag ilyenkor inicializálunk. A most röviden bemutatandó program ezt a folyamatot gyorsítja fel. E szoftvert azoknak a kernel- és rendszerfejlesztőknek készítették, akik munkájuk során naponta többször is újraindítják a rendszerüket. Később a magas rendelkezésre állású rendszerek adminisztrátorai is rátaláltak, hiszen minél fejlettebb egy rendszer, annál tovább tart egy-egy újraindítás.

Lehetőség van az ilyen újraindítások felgyorsítására a kexec csomag segítségével, ám vannak szabályok, amelyeket ismernünk kell. A rendszer összesen két összetevőből épül fel: egy kexeckel szerelt kernelből és a kexec-tools-package-ből. A modern kernelek már tartalmazzák e támogatást; ha nem tudjuk, hogy van-e ilyen az aktuális kernelben, akkor ki kell próbálni. Ha nincs, de használni akarjuk, új kernelt kell fordítani; nem kell megijedni, újabban szép színes-szagos GUI-k állnak rendelkezésre a kernelfordításhoz.

Szem előtt kell tartani, hogy ez a villámgyors reboot kihagyja a hardverek „tiszta” helyzetbe állítását, ami esetleg gondokat okozhat bizonyos hardverek vagy meghajtók esetén. Azt is tudni kell, hogy ez a fajta újraindítás csak a kernelt indítja újra; nem törődik az alkalmazások normális leállításával, valamint a lemezek lecsatolásával (unmount). Ezek végrehajtására beállíthatunk egy saját scriptet – kérdés, hogy ilyenkor mennyi időt veszítünk az alkalmazásával.

Azóta történt

Előzmények