Kormányzati támogatás a győri és a veszprémi egyetem informatikai képzéseihez

A bizalmas adatok védelméért nemzeti keretek között felelős szervezet, az 1998-ban létrehozott Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF), illetve a két dunántúli egyetem megállapodott arról, hogy a jövőben ezek az intézmények szakmai támogatással segítik az NBF munkáját – tudósít az egyezményről a hirtv.hu.

A tudósítás kitér arra, hogy a minősített adatok védelméről szóló 2010-es törvény szabályozta először hazánkban az informatikai terület nemzeti titkait, és a fenti megállapodás érinti a Magyarországra települt autóipari cégeket is, ugyanis az ő részükre is Veszprémben és Győrben igyekeznek megteremteni a szakemberképzés hátterét, hiszen idén áprilisban adták át Győrben az Audi motorvizsgálati központját, ahol az autógyártási technológia korszerűsítését végzik. Mivel a kutatások eredményei bizalmasak, az adatok védelme fontos mind az egyetem, mind az Audi számára.

A hirtv.hu beszámolója szerint Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, valamint a győri és a veszprémi egyetem rektora írták alá azt a megállapodást, amely a tárca és az intézmények jövőbeni infokommunikációs együttműködését célozza. Az eseményt Friedler Ferenc, a veszprémi Pannon Egyetem rektora a következőképpen kommentálta: „Korábban az értékeinket a betörőktől kellett védeni rácsokkal, zárakkal meg mindenféle eszközökkel. Manapság legtöbbször a veszély elektronikus úton érkezik, és informatikai eszközökkel kell megvédeni a személyes dolgainkat, és ugyanez érvényes az állami felügyelet alatt lévő információra is.” A fentiek mellett a két egyetem a jövőben részt vesz a komplex információs rendszerek védelmi tervezésében és az információtechnológia közigazgatási alkalmazásának fejlesztésében is.

Az együttműködő egyetemek egyébként is nagy reményeket táplálnak a hazánkban fejlesztő és terjeszkedő Audi-, Opel- és Mercedes-gyárak iránt, hiszen képzéseik a mérnökutánpótlás bázisát jelentik : „Győr a járműipar magyarországi központja, és kell keresnünk azokat a lehetőségeket, hogy kiterjesszük ezt a központot egészen a Balatonig. Veszprémnek komoly múltja van, elsősorban a kenőanyagok, hajtóanyagok, alternatív hajtások, az informatika és vezérlő szabályozás területén. Ezzel úgy számolunk, hogy egy kritikus tömeget lehet bizonyos témák kutatásában összeállítani győri és veszprémi kollégákkal közösen” – nyilatkozta Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora.

Navracsics Tibor szerint a győri és veszprémi képzés erősítését szolgálja a kormánnyal kötött infokommunikációs együttműködés is. „A győri és a veszprémi egyetem is jól kiegészítheti egymást, hiszen nem azonos a képzés és a karok erőssége. Győrött erős a műszaki mérnöki képzés, Veszprémben az informatikai képzés, és ha ez a két egyetem összefog, akkor egy olyan teljes körű, magas színvonalú műszaki képzést tud nyújtani, ami az idetelepülő, – akár világhírű és világszínvonalat képviselő – cégeknek is megfelelő minőségű és mennyiségű szakembert tud biztosítani” - szögezte le a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Azóta történt

Előzmények