Starlink: túl a százezren

A felhasználói visszajelzések döntő része elismerő, elégedettek a szolgáltatás minőségével.

Elon Musk bejelentette, hogy a SpaceX műholdas internet projektje, a Starlink újabb mérföldkőhöz érkezett: meghaladta százezret az ügyfeleknek átadott terminálok száma.

A Starlink vállalkozás a célból jött létre, hogy globálisan mindenhol elérhetővé tegyék a széles sávú internet-hozzáférést, különösen az olyan helyeken, ahol ezt más módon korlátozottan vagy egyáltalán nem tudják, akarják biztosítani.

A rohamosan szaporodó műholdakkal egy terminál hozza létre a kapcsolatot: ezt készletben szállítják az előfizetőknek, a csomagban a terminál mellett Wi-Fi router, tápegység, kábelek és egy állvány található.

A Starlink projekt jelenleg 11 országban működik már, de még mindenütt tesztjelleggel, béta-verzióban. A SpaceX közelmúltban kiadott közleménye szerint jelenleg is egy újabb fejlesztési fázisban vannak, így a felhasználók a legtöbb helyen a következő hónapokban 50-150 Mbps sebességet, illetve 20-40 ms-os késleltetést tapasztalhatnak majd – ugyanakkor legyenek felkészülve arra, hogy a fejlesztési munkák miatt előfordulhatnak rövid időszakok, amikor megszakad a kapcsolat. Musk azt is elmondta, hogy adminisztrációs folyamatok is zajlanak, mert a legtöbb országban még nem adták ki a hatósági engedélyt a Starlink szolgáltatás nyújtására. Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív vezérigazgatója júniusban azt közölte, hogy addigra már 1800 műholdat állítottak pályára.

Előzmények