Sok a hiba az új Firefox 3-ban

A fejlesztők tíz komoly – köztük három „kritikus” – hibát találtak a Firefox 3 kódjában, és holnap döntenek arról, hogy ez indokolja-e egy újabb kiadásra jelölt változat (RC) elkészítését a tíz nappal ezelőtt megjelent RC1 után. Mike Schroepfer, a Mozilla műszaki alelnöke a böngésző fejlesztői listáján azt írta, hogy addig is el kell kezdeni a hibák tesztelését. Ha az eredetileg nem tervezett RC2 kiadása mellett döntenek, abban javítják ezeket, ha viszont az RC1-ből készül a végleges változat, akkor a 3.0.1-be kerülnek majd bele a fixek.

A tíz felderített hiba közül nyolc Windowson, Mac OS X-en és Linuxon is jelentkezik, míg kettő csak Linuxon. Az egyik linuxos bug néhány napja nagyobb nyilvánosságot kapott, miután a Digget megjárta egy erre reflektáló kritikus, bár csak néhány mondatos blogbejegyzés. Ebben Jason Clinton, egy linuxos szerverekben utazó amerikai vállalat alkalmazottja azzal vádolta meg a Mozillát, hogy a nyílt forrású operációs rendszerhez csak „másodosztályú” támogatást nyújt. „A Firefox 3.0-t egy olyan ismert hibával adják ki, amely térdre kényszeríti a linuxos rendszereket” – írta. Egyelőre azonban maguk a fejlesztők sem tudták eldönteni, hogy mely rendszereket érinti a bug, sőt azt sem tudják, az a böngésző kódjában vagy az új könyvjelzőkezelő alapját adó SQLite adatbázismotorban található.

Tavaly nyáron a Mozilla még úgy tervezte, hogy a Firefox 3 decemberre elkészül, de a fejlesztés lassan haladt. A második béta december 18-án, a harmadik február 12-én, a negyedik március 10-én, az ötödik április 1-jén jelent meg, ezeket követte az RC1 május közepén. A legutóbbi ütemterv azzal számolt, hogy a végleges verzió júniusban készül el.

Azóta történt

Előzmények