Magyar fejlesztésű helyesírás-ellenőrzőt kaphatnak a Linuxok

Az elmúlt héten kiadott Fedora 9 az első olyan Linux-disztribúció, amelynek fejlesztői véghezvitték a szabad szoftveres helyesírás-ellenőrző eszközök konszolidációját. Az egyéb jelentős újdonságokat, például az Extended 4 fájlrendszert, a pillanatok alatt elinduló X munkamenetet vagy éppen a teljes mértékben szabad szoftverekből álló Java fejlesztőkörnyezetet felvonultató, technikai szempontból igen előremutató terjesztés által alkalmazott kiegészítések, patchek várhatóan felbukkannak majd az egyéb disztribúciókban is.

Hirdetés

A rendszer fejlesztése során a „szótárak elburjánzásának megakadályozása” néven emlegetett tulajdonság valójában nem jelent mást, mint a Linux alatt elérhető, helyesírás-ellenőrzést kínáló felhasználói programok és a mögöttük dolgozó technológia ésszerűbb kialakítását. A Fedorában eddig az aspell nevű szoftvercsomagra és az ahhoz elérhető szótárakra épült a legtöbb programban a helyesírás-ellenőrzés. Ugyanakkor, mint rengeteg egyéb funkcióra, erre az alrendszerre is létezett több alternatív, általában a természetes nyelvek más-más halmazát lefedő megoldás: például az ispell, a korábban az OpenOffice által alapértelmezésben használt myspell vagy a későbbi hunspell. Ezek a programok természetesen nem kompatibilisek egymással teljes mértékben, mindegyik a saját szótárformátumát használja, ami komoly gondokat okozhat egy többnyelvű disztribúció összeállítása során.

A szótárkonszolidáció során a Fedora 9 nyelvi technológiát igénylő alkalmazásait a hunspell helyesírás-ellenőrző program használatára készítették fel. Leválasztották az OpenOffice-ról a hunspellt, ami ezek után már önálló RPM csomagként telepíthető, majd ehhez a csomaghoz igazították az egyéb programokat, magát az OpenOffice-t, a Gedit texteditort, a GNOME, illetve a KDE grafikus munkakörnyezetet, a csevegőprogramokat, a Firefoxot és a rendszer számos egyéb elemét.

Mindez a magyar felhasználók számára több szempontból is érdekes lehet, részben azért, mert az eddigi alapértelmezett szóellenőrző program, az aspell, nem támogatta a magyar nyelvet, míg az azt felváltó hunspellhez kiváló minőségű magyar szótár áll rendelkezésre, részben pedig azért, mert a hunspell magyar fejlesztésű szoftver. A szoftvercsomagot fejlesztő projekt Németh László nevéhez köthető, a program a 2001-es debütálása óta jelentős karriert futott be, az OpenOffice irodai programcsomagban például már több éve ez az alapértelmezett helyesírás-ellenőrző.

A hunspell egyébként jóval több egy egyszerű szóellenőrző programnál. Az agglutináló nyelvek tulajdonságait figyelembe véve képes a prefixumokkal és szuffixumokkal (például a magyar képzőkkel, jelekkel, ragokkal) ellátott szóalakokból szótövet előállítani akár többalakú tő esetén is (alma/almá-, bokor/bokr-), képes továbbá komplett alaktani elemzést végezni, sőt az újabb változatok már támogatják a szóalakok szintetizálását is. A hunspell alapértelmezetté tétele egy olyan kaliberű disztribúcióban, mint amilyen a Fedora, fontos lépés a hunspell projekt számára, és egyben azt is jelentheti, hogy a közeljövőben ez a program válhat Linuxon de facto szabvánnyá. Sok sikert kívánunk az alkotóknak és a projekt támogatóinak!

Azóta történt

Előzmények