A Firefox tanítja az angol szavak kiejtését

Százával számolhatjuk a Firefoxhoz készített kiegészítőket, add-onokat, talán ez a nyílt forrású szoftver egyik legnagyobb vonzereje az átlag felhasználók szemében. (Érdekes, hogy az elmúlt egy-két hétben megjelentek közül már jó néhány nem is működik a jelenlegi hivatalos verzióval; eleve a nemsokára megjelenő Firefox 3.0-ra írták őket…) A napokban érkezett meg egy újabb, kifejezetten hasznos kiegészítő, a Pronounce, az 1.1-es változattal.

Végtelenül egyszerű alkalmazásról van szó: a Merriam-Webster nagyszerű online szótár már régóta működő szolgáltatását tették közvetlenül elérhetővé. E szótár, sok más hasonló szótárhoz hasonlóan, audiofájlokat is tartalmaz, hogy a tanuló vagy éppen bizonytalan felhasználó meg is hallgathassa az adott angol szó standard kiejtését. A Pronounce add-on ezt beemeli a böngészőnkbe: a weboldalakon található szavakat meg is hallgathatjuk, amennyiben azok szerepelnek a Merriam-Webster adatbázisában.

A letöltés és telepítés után a legegyszerűbb módszer az, ha kijelöljük a szót, amelynek kiejtésére kíváncsiak vagyunk, majd az jobb egérgombbal előhívjuk a helyi menüt, ahol a Pronounce-ra kattintva meghallgathatjuk a szabályos kiejtést. De természtesen az eszköztárból vagy a menüből is használható a szolgáltatás, sőt kiválasztás nélkül, begépeléssel is kérhetjük a kiejtést.

Azóta történt

Előzmények