Ingyen tanítják kódolni a lányokat – immár Szegeden is

A szakmában nagyon kevés nő dolgozik: arányuk csupán 15 százalék az informatikai alapszakokra felvettek körében, ez messze elmarad az uniós átlagtól.

Magyarországon 2014-ben indult a technológiai vállalatok és szakemberek támogatásával működő, Skool nevű kezdeményezés. Céljuk, hogy újszerű oktatási formában keltsék fel a fiatal lányok érdeklődését a technológia iránt, hasznos és használható ismereteket átadva. A programhoz Magyarország vezető IT-vállalatai is csatlakoztak, köztük az EPAM szoftverfejlesztő: a cég önkéntes tábora a programkezdés óta már 60 főre bővült.

Biztatni a lányokat

Azért a 8-18 éves lányoknak szól a képzés, mert a fiúk jellemzően már ebben az életkorban, ha máshogy nem, számítógépes játékokon keresztül találkoznak az informatikával és ezen belül a programozással, így mikor pályaválasztásra kerül a sor, már tudják, hogy van-e kedvük, affinitásuk erre a pályára lépni. Ellenben a lányok érdeklődése, illetve a család vagy iskola orientálása és a fennálló előítéletek miatt nem kerül a palettára a szoftverfejlesztés, mint karrierút, pedig nők éppoly sikeresek tudnak lenni ezen a pályán, mint férfi társaik: „Míg Magyarországon csupán 15 százalék a nők aránya az informatikai alapszakokra felvettek körében, és körülbelül 8 százalék az infokommunikációs és távközlési szektorban dolgozó nők aránya, addig az Európai Unióban ez 30 százalék. Holott a magyar munkaerőpiac 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelye ugyanúgy karrierlehetőséget jelenthetne a fiatal nőknek is, mint a férfiaknak – nyilatkozta Vinkó Bence, az EPAM ügyvezetője.

15 lánnyal indult a szegedi Skool Klub
[+]

A Skool képzésein 2014. júniusa óta 1000 résztvevő 450 órában kapott programozási ismereteket, 100 alkalommal. A fiatalok megismerkedhetnek a játékfejlesztéssel, a honlapépítéssel és a robotikával is.

A Skool programok országos szintű terjesztésére idén Skool Klubokat indít a szervezet. Egyelőre egy próbaidőszak keretében 3 helyszínen indulnak 10 hetes klubok, melyben helyi oktatók és szervezők, a Skool oktatási módszertant és tananyagot átvéve oktatják a lányokat.

A Skool Klubok keretében szeptember 27-étől Szegeden az EPAM Szegedi székházában (Római Krt 21.). 15 helyi, 11 és 13 év közötti lány 10 héten keresztül ingyenesen ismerkedhet meg játékos formában a technológiával. A foglalkozásokat szeptember 27-től december 6-ig, keddenként tartják, 16.30 és 18.00 óra között. Előzetes tech tudás nem feltétel, és saját laptop sem kell, a szervező biztosít minden eszközt.

A műhelyfoglalkozások során a lányok a játékokból ismert világok és karakterek segítségével ismerhetik meg a programozás alapjait, miközben elkészítik saját játékukat is, amit a klubfoglalkozások végén bemutathatnak a többieknek is.

Azóta történt

Előzmények