Sehova nem mennénk okostelefon nélkül

Minden negyedik magyar okostelefontulajdonos (aki már felejtette otthon készülékét) meztelennek érzi magát a készülék nélkül. A Google megbízásából készített kutatás az okosmobilok használóit vette górcső alá Magyarország, Szlovákia, Csehország és Románia tekintetében.

A magyar okostelefon tulajdonosok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül. Telefonunk elkísér minket a nap minden percében, a magyar okostelefon felhasználók 28 százaléka gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét, míg 31 százalék legalább óránként ránéz kijelzőjére. Az okostelefon tulajdonosok egyharmada ideges és nem érzi magát biztonságban ha otthon felejti telefonját, ugyanakkor 39 százalékuk úgy érezi egy nap mobil nélkül felérhet egy váratlan vakációval. A válaszadók közel fele (45 százalék) azt állította, sosem felejtik el a készüléket zsebre vágni.


(forrás: Google) [+]

A felhasználók 56 százaléka szerint a mobil szuperereje, hogy nyugodtan lehetünk feledékenyek. A mobil legjobb tulajdonságai közül nagyjából ugyanennyire fontos (53 százalék) hogy a felhasználók bárhol bármit megnézhetnek és megkereshetnek rajta, így biztonságban érzik magukat.

A felhasználók közel fele (48 százalék) csak a legritkább esetekben, nagyon különleges alkalmakkor halkítja le készülékét, de ilyenkor is közel 90 százalékuk időről-időre ránéz, nehogy lemaradjon egy fontos hívásról, vagy eseményről.

Az okostelefont használók 17 százaléka még randi alatt is felmegy az internetre telefonján, míg 53 százalék baráti találkozók során is ugyanezt teszi. A legtöbb felhasználó társaságban is nehezen teszi le telefonját, gyakran ellenőrzi emailjeit és a netre is felmegy.

Elsősorban az idősebb, ötven év feletti korosztály számára fontos, hogy személyes találkozók során telefonjuk ne kerüljön elő: egyharmaduk (32 százalék) semmiképp sem venné elő mobilját éttermi környezetben. Annak ellenére, hogy ezt sokan teszik, az okostelefont használók 60 százalékát zavarja ha beszélgetés közben partnerük inkább telefonját nyomkodja. Csupán valamivel több mint egyharmaduk nem neheztel, ha beszélgetés közben társuk sms-t küld vagy elintéz egy gyors e-mailt.

Az internetezési szokásokra rákérdezve is érdekes válaszokat kaptak a felmérést készítők. Míg a válaszadók 55 százaléka szerint a mobilinternet ma még nem elérhető mindenki számára, 41 százalék gondolta úgy, hogy alapvető szolgáltatás, amivel a legtöbb ember rendelkezik.

Ezzel szemben minden negyedik magyar csak wifi kapcsolattal hajlandó internetezni a telefonon, mégis az előfizetők 73 százaléka nehezen, vagy egyáltalán nem jön ki adatforgalmi keretéből. A magyarok a legkevésbé elégedettek a mobilinternetes keretükkel.

A kutatást az ISQ Online készítette 2015. április és május között, 800 fős, 15 évnél idősebb internetezőkre nézve reprezentatív mintán.

Azóta történt

Előzmények