Sebességet vált a Google Chrome

Chrome-logóA Google tegnap a böngésző béta-csatornájában hozzáférhetővé tette a Chrome új kiadását. Az 5.0.375.29-es verziószámot viselő tesztváltozat JavaScript-végrehajtási sebessége jelentősen gyorsult, a fejleményről beszámoló hivatalos blog szerint a továbbfejlesztett motor a V8 és SunSpider benchmarkokban 30-35 százalékkal jobban teljesít, mint a korábbi béta.

A teljesítményjavulás mellett mást is tartogat az új kiadás. Többek között kiterjeszti a szinkronizálási funkciókat: mostantól nemcsak a megszokott könyvjelzőket, de a beállításokat (köztük a választott témát, kezdőlapot stb.) is elő lehet varázsolni bármely számítógépen a Google-fiókba bejelentkezve. Újdonság az is, hogy inkognitó módban – közismertebb nevén: pornó módban – is engedélyezett a kiterjesztések telepítése és használata.

Néhány HTML5-funkcióval is bővült a repertoár: ilyen a geolocation API, az alkalmazás-gyorsítótár (AppCache), a WebSocket-támogatás és a fájlok „fogd és vidd” mozgatása. A béta-csatornában ez az első olyan kiadás, amely integrálva tartalmazza az Adobe Flash Player plugint. A vállalat szerint ez több okból is hasznos: egyrészt a felhasználók már a Chrome telepítésekor hozzájutnak a legfrissebb Flash Playerhez, így nincs szükség annak önálló telepítésére; a plugin a böngésző automatikus frissítés funkcióján keresztül magától frissül, amikor csak elérhetővé válik egy új verzió; az Adobe segítségével meg lehet majd oldani, hogy a Chrome sandboxban – egy korlátozott jogosultságokat biztosító környezetben – futtassa majd a Flash-alapú weboldalakat, és ezzel biztonságosabbá váljon.

Az új béta letölthető Windowsra a béta-csatornából, illetve Mac és Linux platformokra a megadott linkekről.

Azóta történt

Előzmények