Rekordot döntött az Apple – szokás szerint

Ismét – nyugodtan írhatjuk: szokás szerint – rekordszámokat publikált az Apple. A Mac-, iPhone- és iPod-gyártó részvényeinek árfolyama mégis mindössze 1 százalékot emelkedett az első fiskális negyedéves gyorsjelentés kiadását követően, feltehetően azért, mert a vállalat által most bevezetett számviteli változtatások miatt a piac hirtelen nem tudta kontextusba helyezni az adatokat.

A december 26-án zárult három hónapban az árbevétel az egy évvel korábbi bázishoz képest 32 százalékkal,15,68 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig közel 50 százalékkal, 3,38 milliárd dollárra nőtt. Az időszakban 3,36 millió Macintosh számítógép fogyott (33 százalékkal több, mint egy éve), továbbá 8,7 millió iPhone (100 százalékos növekedés) és 21 millió iPod (8 százalékos csökkenés) – a Wall Street valamivel több, átlagosan 9 millió telefon eladását várta. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel, 37,9 százalékról 40,9 százalékra emelkedett.

Az új számviteli szabályok szerint az Apple az első pénzügyi negyedévtől kezdve az értékesítés időpontjában elkönyveli az iPhone-nal és az Apple TV-vel kapcsolatos bevételeket és költségeket. Korábban ezek egy részét időben elhatárolták, a termékek életciklusa alatt időarányosan számolták el, de egy szabálymódosítás miatt ezen a gyakorlaton változtatni kellett. A vállalat ezért a 2007-es pénzügyi évig visszamenőlegesen ennek megfelelően revideálta a könyvelését.

Az Apple azt most sem árulta el, hogy milyen új terméket tervez bemutatni a holnapra meghirdetett sajtórendezvényen, de Steve Jobs vezérigazgató szerint az idén erős felhozatallal készülnek, „kezdve ezen a héten egy jelentős új termékkel”. Amint arról többször is beszámoltunk, a piac azt várja, hogy a vállalat egy új, a médialejátszók és az e-könyv-olvasók piacát egyaránt forradalmasító eszközt dob piacra, amely a pletykák szerint viszonylag nagy, 10,1 hüvelyk átmérőjű, érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik.

A jelenlegi, második üzleti negyedévre 11-11,4 milliárd dollár árbevételt és 2,06-2,18 milliárd dollár profitot vár a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények