Az Apple-csoda neve: iPad

„Legutóbb akkor volt ilyen izgatottság egy tábla miatt, amikor valami parancsolatokat írtak rá” – ezzel a hatásos Wall Street Journal-idézettel vezette fel Steve Jobs Apple-vezér cége sokak által valóban nagy izgalommal várt új termékének leleplezését. Az iPad – mert ez a hivatalos név – alapvetően olyan lett, mint ahogy azt a róla hónapok óta élénken pletykáló szaksajtó elképzelte: egy nagyra nőtt iPod touch, amelyen a méretesebb megjelenítő miatt kényelmesebb böngészni, videót nézni vagy elektronikus könyvet olvasni.


Jobs bemutatja az iPadet (a Fox News felvétele)

A vállalat azt reméli, hogy a termék új készülékkategóriát teremt. „Az iPad a legfejlettebb technológiánk egy varázslatos, forradalmi és hihetetlen áron elérhető eszközben. Egy teljesen új termékkategória megteremtője, egy olyan készülék, amellyel a felhasználók sokkal közvetlenebbül, természetesebben és szórakoztatóbb módon kezelhetik az alkalmazásokat és a tartalmakat” – idézi a sajtóközlemény Steve Jobs szavait.

Egyedi processzor

A fehér hátú, fekete keretű iPad nagyjából 13 mm vastag és 680 gramm súlyú, a kijelzője pedig 9,7 hüvelyk átmérőjű, 1024x768 pixel felbontású LCD. Az IPS-technológiájú képernyő természetesen multi-touchos érintőképernyő, melyen tízujjas gépelésre is alkalmas virtuális billentyűzet jeleníthető meg. Az Apple állítja: finomítottak az érintésérzékenységen, az új készüléket pontosabban és finomabban lehet vezérelni, mint az iPhone-t vagy az iPod touchot.

Az egyik legérdekesebb újdonság a processzor, amely egy A4 néven emlegetett, egyedi tervezésű rendszerchip (SOC – System-on-a-chip). A lapkáról jelenleg a működési frekvenciáján (1 GHz) és azon túl, hogy képes 720p felbontású HD-videók lejátszására, semmit nem tudni. Magától értetődő lenne a feltételezés, hogy az integrált áramkör az Apple által 2008-ban felvásárolt P.A. Semi processzorfejlesztő csapat munkájának gyümölcse. Ez a team az akvizíció előtt alacsony fogyasztású, de nagy teljesítményű, PowerPC-architektúrára épülő chipeket tervezett, ám az Apple A4 minden bizonnyal egy, a célhoz szabott ARM-magra épül. Ami biztos: a Jobs-prezentáció tanúsága szerint az iPad böngészőjében a Flash-animációk nem futottak (helyettük csak a plugin telepítésének szükségességét jelző ikon látszott), azaz olyan chiparchitektúra dolgozik a készülékben, melyet az Adobe egyelőre nem támogat.

Apple A4 chip

Az iPad természetesen tartalmaz gyorsulásmérőt is, a tartalmat mindig a megfelelő orientációban jeleníti meg, akárhogyan is forgatjuk – például „fejjel lefelé” tartjuk – a készüléket. Az adatokat flashmemórián tárolja – modelltől függően 16, 32 vagy 64 GB-on –, és 802.11n szabványú wifin képes hálózatra csatlakozni, de egyes országokban forgalomba kerül 3G-vel rendelkező modell is. A számítógéphez a megszokott USB-kábelen és az iTunes szoftveren keresztül csatlakoztatható, az opcionális perifériákkal (például billentyűzettel) pedig Bluetoothon kommunikál, webkamerát nem építettek bele. Az Apple közleménye szerint egy akkumulátortöltéssel legfeljebb 10 órán át használható a készülék.

Indul az iBookstore

Ami a tartalmakat illeti: az iPaden futnak az iPhone-ra és iPod touchra írt alkalmazások (igaz, a nagyobb felbontású kijelzőn vagy ablakban, vagy teljes képernyőn pixelesen), azaz az App Store-ban jelenleg elérhető több mint 140 ezer szoftver, de az iWork irodai csomag három programjából is készült olyan – külön megvásárolható – változat, melyet a gép érintésérzékeny felületéhez igazítottak. Azokban az országokban, ahol elérhető a szolgáltatás, az iTunes zene- és filmáruházban megvásárolható tartalmak is lejátszhatók a készüléken, de valódi újdonságnak az elektronikus könyvek számítanak.

Apple iPad
Galéria az Apple weboldalán

Az Apple egyelőre öt nagy és számos kisebb amerikai könyvkiadóval állapodott meg az e-könyvek terjesztéséről, melyhez egy új felületet hoztak létre iBookstore néven. A digitális kötetek átlagosan 5-15 dollár közötti áron vásárolhatók majd meg. Arról, hogy az LCD kijelzőn mennyire komfortos nagyobb terjedelmű szövegeket olvasni, egyelőre nincs információ. Az e-könyv-olvasók piacának szereplői eddig a kifejezetten szembarát e-papírra esküdtek, de az ma még nem alkalmas (vagy csak igen korlátozott mértékben) színek, interaktív menük vagy mozgókép megjelenítésére.

Az Apple iPad világszerte március végén jelenik meg. A legkisebb memóriával rendelkező, 16 GB-os modell javasolt fogyasztói ára az Egyesült Államokban 499 dollár, míg a 64 GB-os kiadás 699 dollárba kerül majd. Az áprilisban piacra kerülő 3G-s változatok 130 dollárral lesznek drágábbak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények