Pontosíthatjuk a Google találatait

Google Search OptionsÚjabb lehetőséget ad a Google a keresőjét használó internetezőknek a találatok pontosítására. A vállalat az angol nyelvű felületen májusban vezette be a „Search Options” funkciót, mely közvetlenül a találatok listája felett, a bal oldalon érhető el. Ha erre rákattint a felhasználó, a bal szélen felbukkannak a keresés szűkítésére rendelkezésre álló szűrők: ezeket egészítette ki tegnap újakkal a cég.

Mostantól lehetőség van egy adott időszakra (elmúlt egy óra, egy nap stb., vagy konkrét időintervallumra) korlátozni a keresést; csökkenteni vagy növelni a webáruházak súlyát a találatok között; kiszűrni a már látogatott oldalakat; illetve könyvekre, blogokra vagy hírekre korlátozni a keresés hatáskörét.

A műfaji szűkítés eddig is hasznos funkció volt: eredetileg videók, fórumhozzászólások és terméktesztek keresését lehetett választani. Szintén kezdetektől fogva elérhető az egy adott téma történetét bemutatni próbáló „timeline”, amely a keresőszó környezetében található dátumok alapján állít fel egy időrendi sort (a fenti videó e régebbi funkciókat mutatja be.)

A keresési szűrők változatlanul csak a Google angol nyelvű felületén érhetőek el, azt egyelőre nem tudni, hogy várható-e, és ha igen, mikor a szolgáltatás lokalizálása.

Azóta történt

Előzmények

  • Jegyzeteljünk a weboldalakra: ez a Google Sidewiki

    A Google megindította őszi dömpingjét, egyszerre több fronton támadnak, de a legfontosabb talán a böngészők és a Wikipedia összeházasítása.

  • A Google megvette a reCaptchát

    Két legyet egy csapásra: az internetvállalat nem csupán szolgáltatásainak védelmi szintjét növelheti, hanem könyvdigitalizációs programjában is hasznosítani tudja a reCaptchát.

  • Elindult a halal kereső

    Az imhalal.com szűri a keresőszavakat és a találatokat: az ötletgazdák szándéka szerint csak az iszlámmal összeegyeztethető tartalmakat jelenít meg.