Jegyzeteljünk a weboldalakra: ez a Google Sidewiki

A Google az elmúlt két napban több bejelentést is tett, melyek között akadtak fontosak, illetve kevésbé lényegesek is. Az biztos, hogy tegnap nem jött jól a cégnek, hogy azon a napon, amikor három fejlesztést közölnek a nagyközönséggel, újra üzemzavar támadt a rendszer egy részében, a Google News állt le néhány órára.

A tegnapi nap talán legfontosabb újdonsága az volt, hogy kijött az ingyenes Picasa képszerkesztő (és inkább) -kezelő legújabb változata, a 3.5-ös, mely forradalmi újdonságot ugyan nem hozott, ám néhány alapvető, a felhasználók dolgát megkönnyítő eszközt bevezetett: lehet már címkézni a képeket, a Google Maps támogatása is él, az arcfelismerő szoftvert is beépítették, emellett a Picasa egyik nagy előnye, a webre való feltöltés is bővült, az importálás eddig nem létező eszközei már elérhetőek.

Szintén fontos újdonság – s egyben a Microsoft ellen folytatott küzdelem újabb állomása –, hogy egy új bővítés érkezett, a Chrome Frame, mely kiegészítővel az Internet Explorer 6–8-as verzióiban a Google megjelenítő motorját futtathatják a felhasználók, s ezzel – itt jön a kampányfogás – állítólag az IE által nem megfelelően prezentált weboldalak is az elvárt minőségben élvezhetőek. A megoldás jövője azonban még kétséges, mivel a használatához a webmesterek közreműködése is szükséges – egy kódot kell illeszteniük a weboldalba –, emellett kissé erőszakosnak tűnik egy olyan technológiai lépés, mely valójában az IE ablakában akarja futtatni a Chrome-ot.

A tegnapi naphoz tartozik, hogy a Google Sync már támogatja a Gmail szinkronizálását az iPhone-okon és Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonokon is. A Google Sync lehetőséget ad arra, hogy szinkronizálhatóak legyenek a Google Calendar, valamint a Gmail adatai a telefonokkal, ám ezek a platformok eddig kimaradtak a támogatási körből.

A legérdekesebb újdonság azonban a Sidewiki, melyet a cég tegnap este jelentett be, s mely egy ügyes húzással – és kis túlzással – a Wikipediát kívánja applikálni a Google szolgáltatásai közé. Itt arról van szó, hogy ha valaki használja a Google böngészős eszköztárát, akkor hozzáférhet egy olyan új funkcióhoz, melynek segítségével a meglátogatott weboldalakhoz online megjegyzéseket fűzhet. (A trükk itt sincs eltakarva: a Google Toolbar nélkül ez nem megy, márpedig sokan ódzkodnak az eszköztáraktól – pedig a Google-é a jobbak közé tartozik, számtalan hasznos funkcióval –, arról nem is beszélve, hogy az eszköztár telepítésekor a folyamat arrafelé tereli a felhasználót, hogy lehetőleg ossza meg online tevékenységének adatait a céggel. S ezt  ugyancsak sokan nem szeretik – bár az is igaz, hogy ha valaki erre már érzékeny, annak nem okoz nehézséget a telepítésnél a megfelelő opciót választania.)

A Sidewiki használata egyébként egyszerű, egy kattintással előjön az oldalsáv, ahol az adott ponthoz megjegyzéseket fűzhetünk, új linkeket adhatunk, bár e hozzászólások és kiegészítések megjelenítése még fejlesztés alatt áll. Ami nagyon érdekes lehet a jövőben, hogy az adott oldalról szóló megjegyzéseket összekötik más forrásokkal is, melyek ugyanerről az oldalról szólnak, s ezek is megjelennek.

A Sidewiki az Internet Explorerre és a Firefoxra telepíthető jelenleg, a Chrome-os változaton még dolgoznak, s az API első verziója is elérhető már.

Azóta történt

Előzmények