Pontatlanok a letöltési sebességet mérő oldalak?

Az egyik meghatározó brit távközlési szolgáltató, a Virgin Media szerint az internetkapcsolatok le- és feltöltési sebességét mérő online szolgáltatások – mint amilyen az itthon is népszerű speedtest.net – általában megbízhatatlanok. A vállalat attól fél, hogy hamarosan bevezetendő gyorsabb, 50 megabites csomagjait még pontatlanabbul mérik majd ezek az oldalak, melyeket sok előfizető használ a szolgáltatói ígéretek teljesülésének tesztelésére.

A BBC News írása szerint a Virgin Media a tesztoldalak tesztelése után több problémára is rámutatott. Ezek a szolgáltatások általában úgy mérik az elérhető sávszélességet, hogy egy fájlt küldenek a szerverről a felhasználó számítógépére, illetve onnan a szerverre. A Virgin viszont úgy tapasztalta, hogy általában a tesztfájl túl kicsi ahhoz, hogy nagyobb sebesség esetén megbízható eredmény születhessen, és a hibaszázalék tovább nő, ha 50 Mbps-re növelik a kapcsolatok maximális letöltési sebességét. De a szolgáltatás leterheltsége vagy éppen az egyes gépek teljesítménye is befolyásolhatja a számokat – mondják.

Az egyik sebességmérő oldal, a broadbandchoices.co.uk vezetője a BBC-nek elismerte, hogy nagyobb sávszélességnél romlik a megbízhatóság, de – tette hozzá – a mérési lehetőséget ingyen kínáló szájtok nemigen tudnának megfinanszírozni egy olyan fejlesztést, amely a több tíz megás kapcsolatok pontosabb méréshez elengedhetetlen lenne. A Forrester szerint egyébként a brit internetezőknek mindössze 12 százaléka látogat sebességmérő oldalakat.

Azóta történt

Előzmények