Bociszemű robot mutatja az utat a belga kórházakban

Pepper elsődleges feladata a tájékoztatás, emellett igyekszik jobb kedvre deríteni a betegeket. Speciális szoftvercsomagja révén már nem csak a kávézóban segít.

Pepper, a szociálisan érzékeny humanoid robot Belgiumban, a liège-i La Citadelle kórház alkalmazottait tehermentesítve segít felvidítani a betegeket. Az európai pilot programban 20 ezer eurós (listaáron 30 ezer euró), azaz 6,2 millió forintos áron több belga kórház is úgy döntött, tesz egy próbát a bociszemű segéddel. A döntést segítette, hogy az összeg tartalmazza a tervezett- és a meghibásodásból fakadó szervizdíjakat is.

Kiválasztása során legalább ennyire fontos volt, hogy Pepper a töltés idejét leszámítva folyamatosan rendelkezésre áll, megbízhatóan, egyenletes minőségben, kiegyensúlyozottan végzi munkáját akár 12 órás műszakban is. Megérti és reagál az emberek hangulatára, akikkel kapcsolatba kerül. A verbális és nonverbális jeleket egyaránt feldolgozó és értékelő rendszer a hangszín változásaira is odafigyel.

Pepperrel korábban csak Japánban találkozhattunk, például a SoftBank és Nescafe üzletek személyzeteként. 2014-ben állt munkába az első, Európában azonban egészen idén májusig nem lehetett hozzájutni. A robotokat az az Aldebaran Robotics gyártotta, amely a tulajdonos döntése nyomán tavasszal SoftBank Robotics lett. Így már az európai, amerikai és a kínai részlegek is egyértelműen köthetők a hatalmas lendülettel terjeszkedő, több mobilszolgáltatót, illetve az ARM-et is felvásárló SoftBank Grouphoz. A japán vállalat történetében nem Pepper az első, kórházban is szolgáló gépezet: az 57 cm-es Nao robotok már több, mint 300 egészségügyi intézményben tevékenykednek világszerte.

A Kínában gyártott részegységeket nem rakják össze helyben, a robotok darabokban érkeznek Franciaországba, majd az összeszerelést követően a megfelelő szoftvercéghez. A kórházi példány Belgiumban kapta meg végső személyiségét és speciális tudása jelentős részét egy helyi vállalkozás programozóitól.

A fehér robot barátságos mosolyával, hatalmas szemeivel és derűs, esetenként (amennyiben a helyzet megengedi) poénkodós szövegével igyekszik belopni magát az emberek szívébe. 10 hüvelykes érintőképernyője révén a siketek és nagyothallók számára is hasznos tud lenni. Méretei sem keltenek félelmet: mindössze 120 centi magas, ehhez 29 kg-os tömeg társul. 30Ah/795Wh kapacitású lítium-ion akkumulátora 12 órás működésre elég a gyártó szerint.

Ha nagyon siet, maximum 3 km/h sebességre képes, kerekeinek a 1,5 centis küszöbök még nem jelentenek akadályt. A robot 20 nyelven beszél, fejében 4 mikrofon, 2 HD kamera (a szájában és a homlokán), sőt a szemei takarásában 3D mélységérzékelő  is lapul – tehát nem csak képet rögzít, hanem azt is látja, mi hol helyezkedik el a térben.

Törzsébe és lábába giroszkóp, kezébe és fejébe érintésérzékelő szenzorok kerültek. A lehető legpontosabb és precízebb mozgást a lábába épített két szonár (Sound Navigation And Ranging), hat lézer, három ütközésérzékelő, illetve két infrás mozgásérzékelő segíti.

A liége-i kórházban Pepper recepciósként funkcionál, útbaigazítja, illetve elkíséri a beteget a keresett vizsgálati helyszínre. Feladata, hogy „felvidítsa, boldogabbá tegye az embereket, elősegítse a társas kapcsolatok kialakulását, illetve a külvilággal való kapcsolatteremtést is”. Ehhez az alapszoftveren kívül különböző, az erre létrehozott alkalmazásboltban beszerezhető kiegészítőre, illetve egyedi fejlesztésű rutinokra is szükség van. A tudósítások alapján megéri a befektetést, ugyanis a betegek imádják. Ahogy a sebészrobot miatt sem fogják egyelőre munkájukat veszteni az orvosok, úgy Pepper sem az emberek ellen, hanem extra szolgáltatásként került a kórházak folyosóira.

Azóta történt

Előzmények