Robotot használtak a rendőrök a merénylő likvidálására

A híradások szerint Dallasban történt meg először, hogy a hatóság egy távirányítású gépet használt fel arra, hogy végezzenek egy ellenálló gyanúsítottal.

Egy napja élénk vita folyik az amerikai sajtóban, melynek tárgya egy eddig páratlan esemény: az egész világ figyelmét kiváltó zavargások és merényletek során Dallasban pénteken a rendőrség egy robotot használt fel, hogy kiiktassanak egy férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő ölt meg öt rendőrt csütörtökön.

A történtekről a dallasi rendőrfőnök, David Brown tartott sajtótájékoztatót, és elmondta, hogy a gyanúsítottat bekerítették, majd megpróbáltak tárgyalni vele, ám ez eredménytelen volt, tűzpárbaj alakult ki. A kialakult helyzetet a vezetők olyan súlyosnak ítélték, hogy – nem akarván több rendőr életét kockáztatni – nem láttak más megoldást: egy robotot robbanóanyaggal szereltek fel, majd odairányították a feltételezett merénylőhöz.

Brown elmondta, hogy az akció pontos részleteit nem oszthatja meg a nyilvánossággal.

Az újságírók azonban szakértők segítségével a nyilvánosan elérhető információkat felhasználva megpróbálták a kideríteni a lehető legtöbbet. A The Center for the Study of the Drone at Bard College kutatói pl. úgy vélik, hogy a rendőrség talán azon távirányítású multifunkcionális szárazföldi eszközök, robotok (MARCbot) egyikét használhatta fel, melyekből hármat szereztek be még 2014 áprilisában egy szövetségi program keretében, melynek célja az volt, hogy a rendfenntartók a hadsereg feleslegessé vált felszereléseit (páncélozott járművek, fegyverek, robotok stb.) megvásárolhassák. A Védelmi Minisztérium nyilvános adatai szerint a dallasi rendőrség darabonként tízezer dollárért vette meg az említett robotokat.

Ugyanakkor egy másik dokumentum szerint a rendőrség korábban, 2008-ban kérelmezte, hogy a Northrop Grunman leányvállata, a Remotec által gyártott, több mint százezer dollárba kerülő robotból (ANDROS) vásárolhassanak. Vagyis az is elképzelhető, hogy ez utóbbit vetették be pénteken. Mindkét típust elsősorban tűzszerészek használják, és az eddigi adatok szerint aknák szállítására az iraki háborúban már igen, de támadásra még nem alkalmazták őket.

Az élénk sajtó- és társadalmi vita a precedens megteremtése miatt alakult ki: ez volt az első eset, hogy egy robotot arra használtak fel a rendőrök az Egyesült Államokban, hogy az embernek ártson. Két erős érv feszül itt egymásnak: egyrészt egy robot ilyen típusú alkalmazása életeket menthet meg, másrészt viszont beindíthat egy folyamatot, melynek során egyre több gyilkolásra alkalmas gép kerül a helyi rendőrségek arzenáljába, és ez a lehetőség sokakat megrémít.

Jogi aggályok is felmerültek, ám itt egyszerűbbnek tűnik a helyzet: a távirányítású robotokat jogilag ugyanúgy fegyverként kell kezelni, mint a rendőrök által használt pisztolyokat vagy puskákat, melyek használata szigorúan szabályozott. Az persze más kérdés, hogy ha a robotok beszerzése esetleg elterjed, nem kell-e új szabályokat alkotni, hogy a hatóság csak indokolt esetben, rendkívüli körülmények közepette vethesse be őket.

Azóta történt

Előzmények