A piaci ár közel másfélszereséért kerülhet japán kézre az ARM Holdings

A felvásárlást a részvényeseknek is jóvá kell hagyni, ami az elképesztően nagyvonalú ajánlat láttán minden bizonnyal megtörténik.

A japán SoftBank megállapodott az ARM Holdings felvásárlásáról. Az üzlet értéke 24,3 milliárd angol font, vagyis 9,19 billió forint. A részvényenkénti 17 font, amit a japánok fizetnek a papírokért, 43 százalékkal magasabb a pénteki záróértéknél. Az ARM vezetősége minden bizonnyal javasolni fogja az ajánlat elfogadását a részvényeseknek, akik a történelmi csúcshoz képest is 41,1 százalékkal magasabb összeghez juthatnak így. A rekord keretösszegű üzlet pénzügyi hátterét a japán Mizuho Bank hosszú lejáratú hitelével valósítják meg a felek.


[+]

A megállapodásban rögzített biztosítékok értelmében a SoftBank öt éven belül megduplázza az Egyesült Királyságban jelenleg dolgozó 3000 fős alkalmazotti létszámot, illetve világszerte növeli a foglalkoztatottak számát. Ezen kívül a távol-keleti telekommunikációs óriás nem változtatja meg az ARM üzleti modelljét, brandjét és a vállalati kultúrába sem nyúl bele - mondja Simon Segars, az ARM vezérigazgatója a bejelentés alkalmából készített videón. A tervek szerint az ARM Holdings központja továbbra is Cambridge marad.

Nagyon keményen nyomul előre a SoftBank, nemrégiben vette át a japán piacon a Vodafone részesedését, illetve bekebelezte az amerikai Sprint szolgáltatót is. A mostani bejelentésig ez utóbbi számított a legdrágább felvásárlásnak Japán történelmében.

Azóta történt

Előzmények