Össztűz a Microsoftra

A McAfee biztonságtechnikai cég hétfőn csatlakozott azon vállalatok táborához, mely a Microsoftot monopóliumával való visszaéléssel vádolja, mondván, eltitkolják mások elől, hogy új operációs rendszerükön milyen biztonsági megoldások alkalmazhatóak.

A Santa Clara-i vállalat egész oldalas hirdetést tett közzé a Financial Timesban, melyben azt állítják, hogy a Microsoft – mely az idén nyáron saját biztonsági csomaggal lépett a piacra – megpróbálja ellehetetleníteni a versenytársakat. „A Microsoft egy olyan világ képét vizionálja, ahol egy óriásvállalat nem csak a számítógépek többségén futó rendszereket tartja ellenőrzése alatt, hanem ugyanezen cég biztosítja az adott gépek vírusvédelmét is… Ha valami rosszul sikerül, valamit elrontanak, akkor a világ számítógépeinek 97 százaléka megszenvedi” – áll a hirdetésben.

Stephen Toulouse, a Microsoft biztonságtechnikai osztályának vezető termékmenedzsere erre azzal replikázott, hogy az új operációs rendszer, a Vista a vírusvédelemmel foglalkozó cégek bevonásával készült. „Vásárlóink azt várták tőlünk, hogy még biztonságosabb rendszert kínáljunk, ez volt a célunk. Meg akarjuk védeni a fogyasztóinkat, s ezt a célt egyedül nem tudjuk elérni” – tette hozzá Toulouse.

Andrew Jaquith, a Yankee Group elemzője úgy véli, hogy a 3,6 milliárd dolláros biztonságtechnikai piac vezető szereplő tartanak az eddig e területen gyenge Microsoft térnyerésétől, s emellett reputációjukat és tőkéjüket épp a kevéssé biztonságos Windows operációs rendszereknek köszönhették. A Vista lehetséges biztonságosabbá válása és a Microsoft saját biztonsági csomagjának megjelenése hatalmas jövedelmeket vinne el tőlük.

A Symantec a McAfee-éhez hasonló vádakat fogalmazott meg két héttel ezelőtt, s kifogásaik két fő pontban foglalhatóak össze. Az első, hogy a vírusvédelemmel foglalkozó cégek attól tartanak, hogy a Microsoft új biztonsági központjának felugró ablakai összezavarják a felhasználókat, mert más információkat közölnek, mint az ő termékeik paneljei. A redmondi cég ezzel szemben azt állítja, hogy az ő figyelmeztető paneljeik csak alapinformációkat tartalmaznak, s emellett kompatibilisek a panaszkodó cégek programjaival. A másik vád az, hogy a Microsoft nem enged számukra betekintést az operációs rendszer kernelébe. Stephen Toulouse ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta hétfőn, hogy ez soha nem is állt szándékukban, ám az együttműködés során soha nem látott kedvezményeket adtak a kooperációs partnereknek, hiszen a McAfee és a Symantec munkatársai „viszonylag magas szintű hozzáférést” kaptak a Microsoft hivatalaiban és kutató laborjaiban a vállalat területén.

Ennek ellenére mind a Symantec, mind a McAfee vezetői jogi lépéseket fontolgatnak, melyek során a trösztellenes törvény megsértése miatt perelnék be a Microsoftot.

Azóta történt

Előzmények