A Microsoft meghátrált a Vista ügyében

A Microsoft ma bejelentette, hogy a „konstruktív párbeszéd” jegyében az új operációs rendszeren, a Vistán bizonyos változtatásokat hajtanak végre, s ezzel kívánják kielégíteni a két legharcosabb ellenző, az Európai Bizottság és Dél-Korea kívánságait. Brad Smith, a vállalat vezető jogtanácsosa azt nyilatkozta, hogy a Microsoft az Európai Unió jó néhány kifogását méltányolta, s változtattak az operációs rendszeren. Hozzátette még azt is, hogy ugyanakkor figyelembe vették Dél-Korea kifogásait is, s ezeket is igyekeztek orvosolni.

Az EU és a Microsoft meccse már jó ideje zajlik, s a küzdelem intenzitása mostanában erősödött fel, hogy a Vista már bevezetés előtt áll. Az Európai Bizottság kifogásainak lényege abban foglalható össze, hogy a Vista „csomagként” tartalmaz bizonyos beépített alkalmazásokat, illetve bizonyos szoftvereket preferál (melyek igencsak hasonlítanak konkurenseik termékeire, jelesül az Adobe .pdf formátuma és a Google keresője került szóba), s mivel a világ PC-inek 90 százalékán a Windows valamilyen változata fut, ezt erőfölénnyel való visszaélésnek minősítették. Az EU és a Microsoft csatája a közelmúltig döntetlenre állt, az európai szervezet – miután az előző büntetést nem volt képes behajtani – újabb bírságot szabott ki a Windows XP kapcsán, emellett előre kifogásolta a Vista már említett tulajdonságait, az amerikaiak pedig viszontvádakkal éltek, ragaszkodtak a Vista eredeti koncepciójához, fizetni pedig nem fizettek.

Ez a helyzet látszik némileg módosulni, mert Neelie Kroes az Európai Bizottság versenyügyi biztosa ma bejelentette, hogy csütörtök éjjel Steve Ballmer, a Microsoft vezetője személyesen tájékoztatta őt arról, hogy cége hajlik a megegyezésre. Az amerikaiak tettek bizonyos engedményeket, s ennek fejében a Bizottság is eltekint a merev ellenzéstől, ám az operációs rendszer piacra kerülése után is szigorúan követni fogják a Microsoft európai tevékenységét. Amennyiben nem felelnek meg az európai közösség gazdasági szabályainak, azonnal és keményen fognak fellépni ellene.

Azóta történt

Előzmények