Mától a Microsoft is védi a Windowst

A Microsoft ma – egyelőre csak az Egyesült Államokban – megkezdi a windowsos gépeket a legkülönfélébb támadásoktól védő OneCare biztonsági csomag értékesítését. Az előfizetéses modellben, évi 49,95 dollárért kínált pakkban vírus- és kémprogramirtó, valamint tűzfalszoftver található, de a program ügyel a rendszer automatikus karbantartására is, így töredezettségmentesíti a merevlemezt, helyreállítja a sérült fájlokat és biztonsági mentéseket készít a fontos adatokról. A terméket az elkövetkező egy évben fokozatosan vezetik be a világ más országaiban is.

A OneCare csomagot már közel három éve fejleszti a Microsoft, és számos felhasználó már jó ideje tesztelhette is. (A „tesztelésben” tulajdonképpen bárki részt vehet, hiszen a szolgáltatás 90 napig ingyenesen kipróbálható.) A megoldás elsősorban az otthoni userek és kisvállalkozások dimenzióihoz van szabva, számukra nyújt alapvető védelmet az internetes veszélyek ellen. A szoftvervállalat szerint a felhasználók 70 százaléka a mai napig nem használ semmiféle biztonsági programot, vagy ha korábban telepített is ilyeneket, azok már nem frissülnek. A potenciális piac tehát óriási, annak ellenére, hogy már eddig is rengeteg vállalat – köztük olyan nagyok, mint a Symantec, a McAfee vagy a Trend Micro – kínált hasonló szoftvereket a windowsos rendszerek védelmére.

A Microsoft ugyan nem tervezi a OneCare integrálását a Windows operációs rendszerbe, ahogy azt a böngészővel és a médialejátszóval tette, a piac régi szereplőinek így is van miért aggódniuk. Szakértők szerint valószínű, hogy a PC-gyártók a windowsos gépekhez választható extraként kínálják majd a szolgáltatást, amelynek ára önmagában is versenyképes, ráadásul – legalábbis kezdetben – számos kereskedő jelentős kedvezménnyel fogja kínálni.

Azóta történt

Előzmények