1871. október 18.

Londonban elhunyt Charles Babbage angol matematikus, aki elsőként foglalkozott érdemben a programozható számítógép ötletével. Tervezett, teljesen soha be nem fejezett gépei mechanikus számítógépek voltak, de működési elvük már a mai számítógépeket idézi, bizonyítja ezt az 1991-ben, Babbege tervei alapján befejezett, tökéletesen működő differenciálgép.

Előzmények

  • 1785. szeptember 23.

    Megszületett Per Georg Scheutz svéd jogász, nyomdász, újságíró, műfordító és feltaláló, aki fiával együtt megépítette Charles Babbage differenciálgépének egy egyszerűsített változatát. A tizennégy számjegyet használó, táblázatok készítésére, nyomtatására is alkalmas gép másolatát az angol kormány használta az anyakönyvi irattárban.

  • 1752. július 7.

    Lyonban megszületett Joseph Marie Jacquard, akinek 1805-re elkészült találmánya, a bonyolult, nagy mintaelemű szövés mintavezérlésének automatizálása forradalmasította a szövésnek ezt a területét, s az általa alkalmazott lyukkártyás vezérlést alkalmazta a 19. század második felében Charles Babbage, később pedig Herman Hollerith, amikor az 1890. évi USA-beli népszámlálás eredményeinek feldolgozására fejlesztett gépet, majd a módszer később világszerte elterjedt az adatfeldolgozásban.

  • 2009. március 24.

    Suw Charman-Anderson kezdeményezésére első alkalommal ünneplik meg az Ada Lovelace Napot. Augusta Ada King (sz. Byron) Lovelace grófnő (1815–1852) főként arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.