1752. július 7.

Lyonban megszületett Joseph Marie Jacquard, akinek 1805-re elkészült találmánya, a bonyolult, nagy mintaelemű szövés mintavezérlésének automatizálása forradalmasította a szövésnek ezt a területét, s az általa alkalmazott lyukkártyás vezérlést alkalmazta a 19. század második felében Charles Babbage, később pedig Herman Hollerith, amikor az 1890. évi USA-beli népszámlálás eredményeinek feldolgozására fejlesztett gépet, majd a módszer később világszerte elterjedt az adatfeldolgozásban.

Hirdetés

Jacquard

Azóta történt

  • 1871. október 18.

    Londonban elhunyt Charles Babbage angol matematikus, aki elsőként foglalkozott érdemben a programozható számítógép ötletével. Tervezett, teljesen soha be nem fejezett gépei mechanikus számítógépek voltak, de működési elvük már a mai számítógépeket idézi, bizonyítja ezt az 1991-ben, Babbege tervei alapján befejezett, tökéletesen működő differenciálgép.

  • 1896. december 3.

    Herman Hollerith létrehozza az általa fejlesztett lyukkártya-feldolgozó gép gyártására és terjesztésére megalakított Tabulating Machine Company nevű vállalatot a Washington államban lévő Georgetownban. A sorozatos fúziók után e cégből jött létre később az International Business Machines (IBM).

Előzmények

  • 2009. március 24.

    Suw Charman-Anderson kezdeményezésére első alkalommal ünneplik meg az Ada Lovelace Napot. Augusta Ada King (sz. Byron) Lovelace grófnő (1815–1852) főként arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.

  • 1924. február 14.

    A Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) e napon változtatott nevet, s ettől kezdve úgy hívták: International Business Machines Corporation, rövidítve: IBM. A ma a világ legnagyobb vállalatai közé tartozó cég legelső elődje Herman Hollerith Tabulating Machine Co. nevű vállalkozása (1896) volt, majd 1911-ben a cég egyesült a Computing Scale Co. of America, valamint a Time Recording Co. vállalatokkal, s így született meg a CTR.

  • 1889. január 8.

    Herman Hollerith megkapja a szabadalmat az általa kifejlesztett lyukkártya-feldolgozó gépre, amellyel az 1890-es amerikai népszámlálás adatait néhány hónap alatt sikerült feldolgozni. A korábbi cenzusnál a munka nyolc évig tartott.