Okos autókat fejleszt az IBM

Az IBM egy kutatási projektet indított annak érdekében, hogy az autókat a forgalmat csökkentő és a baleseteket megelőző technológiákkal lehessen felszerelni. A vállalat kutatói olyan járműbiztonsági és a vezetőt segítő technológiákat fejlesztenek, amelyek révén a járművek képesek egymással és az úthálózattal kommunikálni, a szükséges korrekciós műveleteket elvégezni és visszajelzéseket adni a vezetők számára a veszélyes helyzetek megelőzésére.

Hasonlóan az automatikus váltókhoz, blokkolásgátló és sebességszabályozó rendszerekhez, a speciális járművezető-segítő technológiák is a vezető dolgát könnyítik meg azáltal, hogy elvégeznek egyes manuális műveleteket a bonyolult vezetési helyzetekben. Az intelligens jármű a környezetétől kapott információ alapján képes lesz reagálni a gyorsan változó helyzetekre, mintha reflexei lennének.

Az ilyen elektronikus reflexek gyorsabbak az emberi reakcióknál, és például lehetővé teszik, hogy a járművek egymáshoz közelebb haladjanak az úton, és a biztonság veszélyeztetése nélkül gyorsítják a forgalmat. Az emberek azonban a gépeknél jobban tudják az összetett helyzeteket elemezni. „Az elv az, hogy mindig a vezető az úr, de további információt kap a helyzetek megítéléséhez” – mondja Dan Chevion, a kísérleti kutatási projekt kezdeményezője.

Amikor az autó korrigál, a vezető visszajelzést kap, például megváltozik a gázpedál nyomása, vagy kormány kezd el rezegni. A vezető hallható és látható figyelmeztetéseket is kaphat. A járművek egymással és az úthálózattal is kommunikálni fognak, információt nyújtanak saját helyzetükről, műveleteikről, valamint a változó környezetről, például ha csúszós utat vagy hirtelen torlódást észlelnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények