Az iPadet is támadja a Nokia

Kiterjesztette az Apple-lel folytatott szabadalmi vitáját a Nokia. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója pénteken újabb szabadalombitorlási pert indított Steve Jobs cége ellen, öt mobiltávközlési technológiai eljárás jogosulatlan felhasználásával vádolva azt. Az Egyesült Államokban benyújtott kereset szerint az iPhone okostelefon és a 3G-vezérlővel rendelkező iPad a korábbi beadványokban nem említett további öt, hang- és adattovábbításra, pozícióadatok alkalmazásokban történő felhasználására és az antennák méretének csökkentését, illetve teljesítményének javítását célzó fejlesztésekre vonatkozó Nokia-szabadalmat sért.

„A mobilkészülékekben alkalmazott alaptechnológiák egyik vezető fejlesztője a Nokia. E lépésre azért szántuk el magunkat, hogy megvédjük úttörő fejlesztéseink eredményeit, és véget vessük a Nokia-invenciók folyamatos és jogtalan felhasználásának” – indokolta az újabb per elindítását a vállalat szabadalmi ügyekért felelős vezetője, Paul Malin.

A Nokia azt állítja, hogy az elmúlt húsz évben több mint 40 milliárd eurót fordított mobiltávközlési technológiák fejlesztésére, és több mint 11 000 szabadalommal rendelkezik e területen. A finn gyártó fontos technológiáinak felhasználási jogait a legtöbb mobilgyártó megvásárolta, ám a piacra későn, csupán 2007-ben belépő Apple nincs közöttük. Pedig új szereplőként is rendkívül sikeres a vállalat: eddig összesen több mint 51 millió iPhone-t értékesített, az egy hónappal ezelőtt forgalomba került iPadből pedig csak az Egyesült Államokban egymillió darabot adott el.

A Nokia először tavaly októberben perelte be az Apple-t. Akkor a finn vállalat tíz, mobilkommunikációs technológiákat leíró – többek között a GSM-re és az UMTS-re vonatkozó – szabadalom jogsértő felhasználása ellen lépett fel. Erre az Apple viszontkeresettel válaszolt, amire a Nokia egy újabb eljárás megindításával replikázott.

A Nokia a múlt héten benyújtott keresetben kártérítést követel, valamint a szabadalmak jogosulatlan felhasználásának befejezését.

Azóta történt

Előzmények