Alapvető szabadalmakat sért az iPhone

iPhone 3GSA Nokia tegnap egy amerikai bíróságon szabadalombitorlási pert indított az Apple ellen. A finn vállalat – mely a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója – kártérítést akar az elmaradt licencdíjak miatt, és annak a kimondását kéri, hogy a vád alapján jogosult a jogsértő termékek forgalmazásának betiltásáért folyamodni.

A jogvita tárgya tíz, mobilkommunikációs technológiákat leíró – többek között a GSM-re és az UMTS-re vonatkozó – szabadalom. A Nokia szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó ezek felhasználási jogainak megvásárlására. „Az Apple azzal, hogy nem fogadja el a Nokia szellemi tulajdonának használatára vonatkozó feltételeket, ingyen akar élősködni a Nokia invencióin” – mondta Ilkka Rahnasto, a finn vállalat vezető jogásza a New York Times-nak.

A Nokia azt állítja, hogy az elmúlt húsz évben több mint 40 milliárd eurót fordított a GSM és az UMTS technológia fejlesztésére. Ezek felhasználásának jogait 40 jelentős készülékgyártó szerezte meg eddig, de a piacra későn, csupán 2007-ben belépő Apple nincs közöttük. A szabadalombitorlási pereket – mutatnak rá szakértők – gyakran nyomásgyakorlási céllal indítják, a tárgyalások zátonyra futását követően. A beadványában a Nokia is kiemelte, hogy az amerikai céget több alkalommal is megkeresték a szabadalmak ügyében.

Hirdetés

Válság idején több a per

Az alapvető kommunikációs technológiák után fizetett jogdíjak a mobiltelefonok esetében átlagosan a nagykereskedelmi ár 1-2 százalékát teszik ki, de kivétel esetben akár 5 százalékra is rúghatnak – magyarázta egy szakértő a New York Timesnak. Ebben az arányszámban azonban nincsenek benne azok a díjak, melyeket az alkatrészgyártók fizetnek a licenctulajdonosoknak, mivel ezeket értelemszerűen beépítik a komponensek árába.

Az iPhone becsült nagykereskedelmi ára 600 dollár körül van, ennek 2 százaléka 12 dollár – legalább ennyire tarthat igényt a Nokia minden eladott készülék után. Az Apple csak az elmúlt negyedévben 7,4 millió telefont értékesített, a termék bevezetése óta pedig összesen 34 milliót.

A Nokia éppen a múlt héten jelentette be, hogy globális piaci részesedése a második negyedéves 41 százalékról 35-re esett vissza az elmúlt trimeszterben. Eközben a fiatalabb konkurensek – elsősorban az Apple és a BlackBerryt gyártó Research in Motion – javítottak a pozíciójukon.

Az Apple – arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő jogi ügyekről nem nyilatkozik – nem kommentálta a per hírét.

Azóta történt

Előzmények